Román és angol nyelvű kötet Mátyás szülőházáról

Román és angol nyelvű kötet Mátyás szülőházáról

Román és angol nyelvű kötet jelent meg Mátyás király szülőházáról és a Szent Mihály-templomról Kolozsváron. Az Újra felfedezzük Kolozsvárt. Üdítő utazás a Kis-Szamos városában című kiadványt a kincses városbeli Etnográfiai Múzeumban mutatták be vasárnap – írta az Agerpres.

Vladimir-Alexandru Bogosavlievici_bVladimir-Alexandru Bogosavlievici

A román és angol nyelvű ismertető szerzője Vladimir-Alexandru Bogosavlievici. Az olvasó megtudhatja belőle, hogy a Kolozsvár belvárosában álló ház Méhffi Jakab tulajdona volt, tőle veje, Kolb István örökölte. „Itt született 1443. február 23-án a híres Corvin Mátyás, Hunyadi János és Szilágyi Erzsébet fia. A történelmi hagyomány szerint Mátyás a bejárattól balra, az első szobában született” – olvasható a könyvben.

A kiadvány a főtéri Szent Mihály-templomot is bemutatja. Az ismertető szerint a templom építése több mint egy évszázadon át tartott, és a kolozsváriak büszkesége volt, mert azt jelképezte, hogy szabad városban élhetnek – 1316. augusztus 19-én Károly Róbert király városi rangra emelte a települést. Az Etnográfiai Múzeum igazgatója, Tudor Sălăgean úgy nyilatkozott: a kötet egy nagyobb lélegzetű, Kolozsvár történelmét bemutató projekt része. A könyv a Régi Kolozsvár Egyesület kezdeményezésére született, a szervezettel közösen a Kolozsvári történetek (Poveşti despre Cluj) sorozat második részének kiadására is készülnek – mondta az igazgató.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »