Román áldozata is van a katalóniai buszbalesetnek

Román áldozata is van a katalóniai buszbalesetnek

A nyomozás elsődleges adatai szerint a sofőr elaludhatott a volánnál, emiatt következhetett be az a súlyos buszbaleset vasárnap hajnalban az északkelet-spanyolországi Tarragona közelében, amelyben 13 külföldi egyetemista – közöttük egy román diáklány – vesztette életét. A spanyol sajtó hétfői beszámolója szerint 44-en sérültek meg, köztük egy magyar diák is könnyebben.

buszspa4_b

„Sajnálom, elaludtam” – a La Razón című napilap szerint ezt ismételgette a buszvezető a baleset helyszínére kiérkező mentősöknek. Az El País című napilapnak nyilatkozó, a buszon utazó 23 éves holland diák úgy emlékszik, hogy a jármű az ütközés előtt már nem egyenesen, hanem cikkcakkban haladt. Mivel a baleset kora reggel történt, a fiatalok többsége aludt az utazás alatt.

Jordi Jané katalán belügyi illetékes az Antenna3 televíziós csatorna reggeli műsorában elmondta: 6 ország diákjai vesztették életüket: 7 olasz, 2 német, 1 román, 1 osztrák, 1 francia és 1 üzbegisztáni diáklány. A legfiatalabb áldozat 19 éves, a legidősebb 25. „Azonosításuk még nem zárult le” – tette hozzá.

A bukaresti külügyminisztérium megerősítette, hogy román áldozata is van a katalóniai buszbalesetnek. A News.ro hírügynökség úgy tudja, hogy Veronica M. a jászvásári (Iaşi) Alexandru Ioan Cuza Egyetem földrajz kara idegenforgalmi szakának diákja volt, és ő is az Erasmus-program keretében vett részt a spanyolországi utazáson.

A buszbalesetben egy 24 éves magyar fiú is megsérült, mindkét keze eltört. A barcelonai magyar főkonzulátus munkatársa telefonon beszélt vele, és az egyetemista elmondta, hogy a kórházban megkapja a szükséges ellátást, a családja pedig kiutazik hozzá.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: a fiú stabil, lelkileg jól van, örül, hogy a balesetben nem sérült meg jobban. Azt mondta, a baleset előtt aludt, majd arra ébredt, hogy az autóbusz elindult balra, majd jobbra, majd ismét balra, ismét jobbra, aztán az oldalára dőlt, átsodródott a szemközti sávba, ott nekiütközött egy autó.

Óriási volt a riadalom, a félelem, a sikítás. A tetőablakon emelték ki a sérülteket a mentők. A magyar fiú azt mondta: a mentők az elsők között nem léptek oda hozzá, amitől megnyugodott, hogy nem túl súlyos a sérülése.

A fiú úgy döntött, hogy megszakítja tanulmányait és visszatér Magyarországra, hiszen segítségre szorul. Megbeszélték azonban a főkonzullal, ha van kedve és ha az iskolájának megfelelő, felépülése után a gyakorlati idejét eltöltheti a barcelonai főkonzulátuson. Ezt a kezdeményezést a szaktárca is támogatja.

Az autóbusz Valenciából Barcelonába tartott. A diákok a hagyományos tűzijátékünnepen, a Fallason vettek részt Valenciában, és visszafelé tartottak Barcelonába az AP7-es autópályán, amikor reggel hat óra körül, nagyjából az út felénél, a Tarragona tartománybeli Freginals közelében a jármű balesetet szenvedett.

Jordi Jané katalán belügyi illetékes tájékoztatása szerint a busz előbb az autópálya jobb szélére sodródott, majd a sofőr elrántotta a kormányt, és áthajtott a szemközti sávba, ahol a jármű egy autóval ütközött, majd az oldalára borult. A másik járműben két utas sérült meg.

VI. Fülöp spanyol király és Letícia királyné részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, csakúgy, mint Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök. Carles Puigdemont katalán kormányfő kétnapos gyászt rendelt el a történtek miatt.

Az Universitat de Barcelona főépületének aulájában már vasárnap este kegyeleti helyet rendeztek be, ahol bárki kifejezheti az együttérzését. Már az este rengetegen érkeztek megrendülten, nemcsak tanulók, az egyetemek és a város elöljárói, hanem helyi lakosok is, és virágokat, mécseseket helyeztek el az áldozatok emlékére. Délben ötperces néma főhajtással emlékeznek rájuk.

Spanyolországban ez az utóbbi évek egyik legsúlyosabb közúti balesete. 2014. november 9-én egy zarándokokat szállító autóbusz szakadékba zuhant az ország délkeleti részén, a szerencsétlenségben 14-en meghaltak, 41-en megsérültek.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »