Rómaifürdőn az árokvédők győztek

Rómaifürdőn az árokvédők győztek

Akár a ligetvédők, úgy harcoltak elhanyagolt vizesárkaik beépítése ellen Rómaifürdő családi házas övezetében élők tegnap, amikor munkások, majd rendőrök jöttek a helyszínre. Három asszony székekre ülve akadályozta meg, hogy az óbudai önkormányzat az árok helyreállítása helyett – a szemközti pizzéria vendégeinek – parkolót építtessen. A kerület végül meghátrált.

Mit csinálnak itt? – tette fel a kérdést tegnap reggel a III. kerületi Rómaifürdőn élő Hossó Andrea a Sóvári utca és a Monostori utca sarkára munkagépekkel és díszköveket szállító teherautókkal érkezőknek. A városrész önkormányzatának megbízásából kivezényelt munkások válasza meglehetősen kurtán hangzott: ők a közterületet jöttek „karbantartani”. Csakhogy a lakó már sejtette, hogy a karbantartás, amit szomszédaival hetek óta kértek a beomlott vizesárkok helyreállítására, valójában parkolóépítés lesz. Erről június közepén szereztek tudomást az árkot betemető dolgozóktól, s az is világossá vált, hogy a parkoló a szemközti Allegretto étterem és pizzéria vendégeinek kell. Az itt élők ablakai alatt. – Ezt nem hagyhatjuk annyiban, ez jogaink lábbal tiprása – fakadt ki Hossó Andrea, aki „mozgósította” közelben élő édesanyját és a szomszédot, Lajer Lászlónét, akinek az ablaka előtt akarták kialakítani a parkolót. Az asszonyok székeket hoztak, leültek a földdel betemetett árok helyére, s közölték: addig nem mozdulnak, amíg el nem vonulnak a munkások, akik egyeztetés és értesítés nélkül jöttek. Ők hívtak rendőröket az asszonyokra.

Négy egyenruhás vizsgálta a helyzetet, majd két önkormányzati ember is megérkezett, s csak akkor nyugodtak le a kedélyek, amikor távoztak a parkolóépítők.

Óbuda-Békásmegyer vezetése a „Közösséget építünk” jelszóval nyeri a választásokat ciklusok óta. Mostani lépésüket inkább tekinthették rombolónak a rómaifürdőiek, akik már hetek óta jelezték a gondokat. – Még a kilencvenes években építettek ide vendéglőt, fodrászatot és orvosi rendelőt. Az éjjelig nyitva tartó pizzéria vendégei hajnalig hangoskodnak, szemetelnek, autóikkal árkaink szélére, kapuink elé állnak. Emiatt omlott be az árok is.

– Több levelet küldtem Bús Balázs (Fidesz–KDNP) polgármesternek, a kerületi jegyzőnek és az illetékes főosztályvezetőnek. Kérvényünkben, amelyet kilenc lakó írt alá, valóban kértük, hogy temessék be az árkot, rendezzék a zöldterületet, de tiltsák meg a parkolást a családi házas oldalon – mondta Hossó Andrea, akinek felvetéseire az illetékesek a fülük botját sem mozgatták. Az említett főosztályvezető két hete „az ott lakók egymásnak ellentmondó, eltérő igényei miatt ellehetetlenülő karbantartási munkálat” felfüggesztéséről adott hírt. Ez a tegnapi árokcsatáig tartott, amelyről az említett pizzéria egyik tulajdonosa, Sasvári Viktor megjegyezte: nem ő kérte az építkezést, de „mindenhol parkoló épül, ez a jövő”.

– Érzékelve a lakók ellenállását, utasítottam az illetékeseket: mégsem lesz parkoló, s a jövő héten az önkormányzat eredeti állapotban, de megerősítve visszaépíti a vizesárkot – közölte végül lapunk kérdésére Puskás Péter fideszes alpolgármester. A döntésben feltehetően az is szerepet játszott, hogy a Magyar Nemzet megjelent a helyszínen.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 13.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »