Romaellenes feliratok: elfogtak három gyanúsítottat

Három gyanúsítottat vett őrizetbe hétfőn a bukaresti rendőrség a hétvégén megjelent cigányellenes feliratok ügyében. Sajtóértesülések szerint a feltételezett tettesek arra hivatkoztak, hogy alkoholos befolyás alatt álltak a tett elkövetésekor.

Cort_vandalizat-820x300_b

Mint arról beszámoltunk, ismeretlen tettesek szombatra virradóra rasszista feliratokat festettek a nemzetközi roma nap alkalmából felállított rendezvénysátorra a bukaresti Egyetem téren. A hatalmas sátor oldalán „Halál a cigányokra!”, valamint szintén romaellenes, nyomdafestéket nem tűrő szövegek jelentek meg.

A bukaresti rendőr-főkapitányság hétfői közleménye szerint a helyszíni vizsgálatok és több személy – köztük a rendezvénysátor őrzésével megbízott biztonsági őrök – kihallgatása nyomán sikerült azonosítani három gyanúsítottat. A rendőrségi kihallgatás után a 23, 27 és 35 éves feltételezett elkövetőket gyűlöletre való uszítás, diszkrimináció és rongálás gyanújával 24 órára őrizetbe vették.

A Mediafax hírügynökség értesülései szerint a fiatalok elismerték tettüket, megbánták amit tettek, és arra hivatkoztak, hogy túlzott szeszesital-fogyasztás hatása alatt álltak. A hírügynökség úgy tudja, a gyanúsítottak azt állították: nem tudták, hogy a sátrat a roma világnap alkalmából húzták fel, azt sejtették, hogy manelekoncert készül.

Mint ismeretes, az incidenst egy emberként elítélte a Cioloş-kormány számos tagja, akik szombaton a helyszínen tartottak rendkívüli sajtótájékoztatót az ügy kapcsán. Laurenţiu Ştefan elnöki tanácsos közölte, Klaus Johannis államfőt „elborzasztották”a történtek, amelyeket ugyanakkor Raluca Prună igazságügy-miniszter a rasszizmus legerőszakosabb formájának nevezett.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »