Rómában a szélsőjobboldal betiltását követelte a szélsőbal

Rómában a szélsőjobboldal betiltását követelte a szélsőbal

A múlt heti hazafias demonstrációkra válaszul antifaszisták is felvonultak Rómában, követelve, hogy tiltsák be a szélsőjobboldali csoportokat, mindenek előtt a fasiszta Forza Nouva szervezetet.

A tüntetésre buszokkal és különvonatokkal szállították az embereket az ország különböző pontjairól. A felvonulók molinóin a „Soha többé fasizmust!” felirat volt olvasható, írja az MTI.

A megmozdulásra egy héttel azután került sor, hogy erőszakba torkollt az oltási igazolvány kötelezővé tétele miatti tüntetés az olasz fővárosban, és a hazafias szervezetek megtámadták a szélsőbaloldali szakszervezetek székházát is.

Hírdetés

„Nem csak a fasiszta squadrismónak kell választ adnunk, mert ez a tér mindazokat jelképezi, akik változást akarnak az országban, akik elutasítják a politikai erőszakot” – harsogta beszédében Maurizio Landini, az Olasz Általános Munkás Konföderáció (CGIL) baloldali szakszervezeti szövetség főtitkára a San Giovanni in Laterano téren.

A tiltakozás és a CGIL székházának megtámadása után az FN több vezetőjét őrizetbe vették. Az Olasz Munkás Szakszervezetek Konföderációjának (CISL) főtitkára, Luigi Sbarra azonban arról beszélt, ez kevés, a „neofasiszta” és a „neonáci” szervezeteket be kell tiltani.

A kormányzó Demokrata Párt bejelentette: már százezren írták alá az általuk kezdeményezett petíciót, amely arra szólítja fel az olasz törvényhozást, hogy tiltsa be a szélsőjobboldali szervezeteket.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »