Roma sorsokat mutat be Márkos Tamás pénteken nyíló vándorkiállítása Székelyduvarhelyen

Roma sorsokat mutat be Márkos Tamás pénteken nyíló vándorkiállítása Székelyduvarhelyen

A Tűzpróba címmel nyílik tárlat december 10-én Székelyudvarhelyen. Márkos Tamás fotós szabadtéri vándorkiállítása roma sorsokat, gyerekportrékat és életképeket mutat be a Haáz Rezső Múzeum homlokzata felőli kovácsoltvas kerítésen. A fotókat 2022 január 15-ig lehet megtekinteni.

Hírdetés

A Kolozsváron élő fotóművész részanyagait először láthatja a közönség. A Székelyudvarhelyen kiállított képsor része egy nagyobb kiállítás anyagának, amely 2021-ben készült a somlyói tűzvészt követően Csíkszeredában, az Erőss Zsolt Arénában és Csíksomlyón. Márkos Tamás, miközben önkéntesként kreatív foglalkozásokat tartott a tűzvészben károsult gyerekek számára, mindvégig dokumentált. Így jött létre a zömében gyerekekről készült életkép- és portrésorozat, amely kiegészül a foglalkozások során készült gyermekrajzokkal. E portrék, életutak, történetek és tekintetek egyfajta kapcsolatkeresést jeleznek azokkal, akik fedél nélkül maradtak a tűzvészt követően.

Márkos számos hazai és külföldi csoportos és egyéni fotós műhelymunkát, képzést tart, mellette utcafotókat, felejthetetlen életképeket készít Romániában, Magyarországon és Angliában. Főként lírai hangvételű felvételeit több elismerésben részesítették: a Kolozsvári Magyar Opera Viva la Musica fotópályázatának első díjazottja (2021), a Magnum Heatwave első díjazottja (2019), az Exposure fotókiállítás első díjazottja (Nottingham, UK, 2014), a Black and White Photographer of the Year 2012 award első helyezettje (Leica Mayfair, London, UK).

A kiállításnak bővített változata többek között Csíkszeredában, Kolozsváron és Budapest is látható lesz. (közlemény)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »