Róma megállapodást köt Pekinggel az Új Selyemúttal kapcsolódóan

Róma megállapodást köt Pekinggel az Új Selyemúttal kapcsolódóan

Olaszország nem kötelező érvényű megállapodást fog kötni Kínával az ázsiai ország “egy övezet, egy út” elnevezésű monumentális infrastrukturális tervéhez kapcsolódóan – közölte Giuseppe Conte olasz miniszterelnök egy genovai külpolitikai fórumon.

Ezáltal Olaszország volna az első a legfejlettebb országokat tömörítő G7 országcsoport tagjai közül, amely csatlakozna a kínai tervhez.

– mondta Conte még pénteken. Meggyőződése, hogy Olaszország és a többi EU-tagország a Kínával kötendő megállapodások révén elvárhatja Pekingtől, hogy a kínai fél tartsa tiszteletben az EU pénzügyi átláthatóságát, jogi és környezetvédelmi szabványait.

Az olasz-kínai megállapodás aláírására Hszi Csin-ping kínai elnök március 23-i olaszországi látogatása alkalmával lehetne sort keríteni – mondta. Az olasz kormányfő ezenkívül elképzelhető tartja, hogy elutazik Kínába az “egy övezet, egy út” projekt áprilisi csúcstalálkozójára.

Conte a genovai fórumon arról is beszélt pénteken, hogy

Hírdetés

Olaszország az Oroszország elleni európai uniós szankciók megszüntetésén dolgozik.

nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője szombaton felszólította az olasz vezetést, hogy ne támogassa a kínai kezdeményezést.

 – hangoztatta a szóvivő, Garrett Marquis.

Az Egyesült Államok, Japán és az Európai Unió több országa úgy tekint erre a tervre, mint a kínai befolyás globális kiterjesztésének egyik eszközére.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »