Róluk végképp lemondhatunk: egyre több magyar diák megy külföldre tanulni

Róluk végképp lemondhatunk: egyre több magyar diák megy külföldre tanulni

A tanulók döntő többsége (91 százalék) szeretne továbbtanulni, mégpedig hazai felsőoktatási intézményben, hét százalékuk jelentkezik külföldre is – derült ki a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) elemzéséből, melyben a legjobb hazai gimnáziumok diákjainak továbbtanulási terveit vizsgálták.

Az elemzésből kiderül, hogy a tanulók nem vesznek részt nagy számban a külföldi képzésekben, ennek ellenére számuk folyamatosan nő. Azok, akik külföldön folytatnák tanulmányaikat, jellemzően kimagasló tanulmányi eredménnyel büszkélkedhetnek és hosszú távú céljaik vannak a határon túlon, többnyire az Egyesült Királyságban.

A Eurostat által közölt statisztikai adatok szerint külföldi országokban BA és MA képzésén 2013-ban közel 7000, 2014-ben pedig nagyjából 6500 magyar diák vett részt. A BA szintjén nem sokan választják a külföldi képzéseket, azonban az MA szintjén már több diák dönt a hazai felsőoktatás elhagyása mellett – írja a GVI.

A gimnazisták továbbtanulási szándékai tudományterület szerint (százalék), 2016 Forrás: GVI

A magyar tanulók körében a legnépszerűbb célpont az Egyesült Királyság, Németország, valamint Ausztria. Ezek az országok nem csak a magyar diákok körében népszerűek: a visegrádi országokból és Romániából érkező hallgatók közül a lengyelek tanulnak ott legnagyobb számban. A három országban tanuló magyarok száma nagyjából 4100 fő volt 2013-ban, ez a szám 4600-ra emelkedett 2014-re.

A visegrádi országokból és Romániából származó külföldi felsőoktatási intézményben (BA és MA képzésen) továbbtanuló diákok száma – célország: Egyesült Királyság, Ausztria és Németország (fő), 2013-2014 Forrás: Eurostat/GVI

A legnépszerűbbek a műszaki pályák, a gazdasági, valamint a bölcsészettudományi szakok. A megkérdezettek 42 százaléka az első három helyen budapesti főiskolát vagy egyetemet jelölt meg. Harmincegy százalékuk vidéki felsőoktatási intézményt jelölt első helyen, 27 százalékuk fővárosi és vidéki iskolákba is jelentkezett.

A magyarországi felsőoktatási intézménybe felvételiző gimnazisták megoszlása aszerint, hogy fővárosi és/vagy vidéki intézménybe adták le jelentkezésüket (százalék), 2015-2016 Forrás: GVI

Szerző: Világgazdaság Online


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »