Rokkantnyugdíjasokat kényszerítettek külföldön koldulni, 12 évet kaphatnak

Rokkantnyugdíjasokat kényszerítettek külföldön koldulni, 12 évet kaphatnak

A rendőrség eljárást indított hat személy ellen, akik 2013-tól kezdve legalább 16, szociálisan hátrányos helyzetű személyt vittek külföldre és ott koludlásra kényszerítették őket – számolt be róla keddi sajtótájékoztatóján Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány és Ľubomír Ábel rendőrfőkapitány-helyettes.

Július K., Renáta K., Patrik K., Karol K., Václav O. és egy hatodik, meg nem nevezett személy ellen emberkereskedelem ügyében indult eljárás. Elmarasztaló ítélet esetén 7-től 12 évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak. 

Hírdetés

A szociálisan hátrányos helyzetű személyeket, köztük rokkantnyugdíjasokat az ausztirai Salzburgban, a svájci Oltenben, illetve Berlinben kényszerítették koldulásra. Több esetben fizikailag is bántalmazták őket.

Az áldozatok naponta 100-300 eurót koldultak össze, de a pénz nagy részét át kellett adniuk “megbízóiknak”, ők maguk csak egy minimális összeget tarthattak meg.

A rendőrség január 5-én fogta el a gyanúsítottakat a Rimaszombati járásban. Összesen négy házkutatást tartottak, ezek során több dokumentumot is lefoglaltak. A keletkezett kár összegét több százezer euróra becsülik. A rendőrök azt is vizsgálják, nem került-e sor valamelyik sértett meggyilkolására.
 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »