Röhej: A Facebook bejelentette, hogy betiltja a fehér büszkeséget – mintha eddig nem cenzúrázták volna nonstop

Röhej: A Facebook bejelentette, hogy betiltja a fehér büszkeséget – mintha eddig nem cenzúrázták volna nonstop

Betiltja a fehér nacionalizmust népszerűsítő és támogató tartalmakat a Facebook – jelentette be újdonságként a globális spiclihálózatként működő internetes óriáscég. Mintha eddig nem cezúrázták volna.

A döntés, amelyet állításuk szerint jövő héttől ültetnek gyakorlatba, a Facebook közösségi hálóra és az Instagram képmegosztó oldalra vonatkozik. Az óriáscég közölte: a Facebook amúgy gumiszabályként megfogalmazott, kb. bármire rásüthető és rá is sütött, néhány soros „közösségi irányelvei” már régóta tiltják a „mások elleni, faji, etnikai vagy vallási alapú gyűlöletkeltést”. Azt mondják, ebbe mindig is beletartozott a „fehér felsőbbrendűség” hirdetése. A cég azonban szemenszedett hazugságként most azt állítja, nem alkalmazta irányelveit a „fehér nacionalizmust és a szeparatizmust” népszerűsítő tartalmakra, mivel a nacionalizmust és a szeparatizmust tágabb értelemben értelmezte. Példaként az amerikai büszkeséget és a baszk szeparatizmust hozta fel, amelyek sokak identitásának részét képezik a Facebook szerint.

A közösségi hálót működtető cég azzal folytatta indoklását, hogy az utóbbi három hónapban a „civil társadalom” és a tudományos élet tagjaival folytatott párbeszéd nyomán arra a következtetésre jutott: a nacionalizmust és a szeparatizmust nem lehet érdemben elválasztani a „fehér felsőbbrendűség” ideológiájától és a „gyűlölködő csoportoktól”.

Az egyik leghiteltelenebb internetes óriásvállalatként ismert Facebook leszögezte: „a fehér emberek továbbra is kifejezhetik etnikai örökségük iránt érzett büszkeségüket, de a fehér nacionalizmus és szeparatizmus támogatását a közösségi oldal nem fogja tolerálni”. Nem minta eddig eddig tolerálta volna. Nem csak szélsőjobboldaliak, de ma már mérsékelt konzervatívok tömegeit is kitiltotta felületéről a vállalat. Korábban kiszivárgott információk szerint nemrég még arról is vita volt a cég berkein belük, hogy Donald Trumpot, az Egyesült Államok elnökét nem kellene-e kitiltani a platformról.

A Facebook a bejelentést tizenkét nappal az új-zélandi Christchurchben mecsetek ellen elkövetett merénylet után tette. Az elkövető, az ausztrál állampolgárságú Brenton Tarrant ötven muzulmánt likvidált. A merényletet a Facebookon élőben közvetítette. Az internetes óriáscég néhány nappal a merénylet után azt közölte, hogy az muszlimvadászatot élőben megtekintő mintegy kétszáz ember egyike sem jelezte a videót a közösségi oldal moderátorainak.

Hírdetés

A Facebook mesterséges intelligenciát használ és gépi tanulásra hagyatkozik a tartalmak kiszűrésében, de mivel ez a technológia borzasztóan silány minőségű fejlesztés, felhasználóira is számít abban, hogy jelentsék a cég irányelveit megsértő anyagokat. A felhasználók jelentései – számos sajtóbeszámoló szerint – alulfizetett emberi moderátorok elé kerülnek. Ezek gyakran az adott nyelvet alig értő „kattintgató gépek”, akik részben harmadik világbeli országokban vannak foglalkoztatva. A magyar nyelvű tartalmakat hírek szerint Berlinben foglalkoztatott, call centerekből összeverbuvált illetők gyomlálják ki. Ezek döntik el, mi legyen a kérdéses tartalmakkal.

Tapasztaltunk szerint gyakori, hogy a valószínűleg már műszakjuk végén (?) járó cenzorok teljesen logikátlan, össze-vissza döntéseket hozva osztogatják a 24 órától 30 napig terjedő vagy végleges tiltásokat. Ehhez nem kell semmiféle fehér nacionalista tartalmakat megosztani, elég hozzá a homokos propaganda bárminemű kritikája, de már csak az is, ha a bejelentett hozzászólás szövegkörnyezetéből az derül ki, hogy a netes spiclik által felnyomott illető jobboldali beállítottságú. A Facebook kezdettől az egyik legaljasabb emberi tulajdonságra épít, arra bátorítja minden felhasználóját, hogy jelentse fel a másikat, ehhez pedig teljes anonimitást biztosít. Sztálin és Rákosi minden bizonnyal kedvelné ezt.

Emellett számítógépes felismerő programokat használ az erőszakot megjelenítő tartalmak felismerésére, ámbár ezt is kevés sikerrel. Előfordult velünk, hogy illegális szemétlerakás képeit minősítette „durva erőszaknak” és adott érte tiltást az algoritmus. Mindazonáltal nem világos, hogy a jövőben a közösségi oldal milyen módon tudja kiszűrni a nem kívánt tartalmú, élőben közvetített videókat, hiszen ebben (is) számtalanszor csődöt mondott már az elmúlt években.

A Facebook szerdai közleményében erről is szót ejtett néhány szót. Közölte: „mindig is lesznek olyan emberek, akik megpróbálják majd kijátszani az oldal rendszerét, hogy gyűlöletet szíthassanak”. Ezzel szemben úgy tudja felvenni a harcot, hogy folyamatosan fejleszti technológiáját, az irányelveit. Ez egyébként körül-belül 10 éve változatlan, pár soros szöveg, amelyet bármilyen okból történt tiltás esetén feldob a rendszer, mindegy, hogy a kiváltó ok levélszemét vagy pornó. Újra és újra ugyanazt a panelt hosszú évek óta.

Emellett azt mondják, együttműködnek a rasszizmus kérdésében illetékes „szakértőkkel”. Az döntéssel kapcsolatban a Facebook bejelentett egy új gyakorlati intézkedést is. Ha valaki a „fehér felsőbbrendűséggel” kapcsolatos kifejezésekre keres rá a közösségi oldalon (illusztrációként a Heil Hitler köszöntést használták), azt automatikusan a Life After Hate (Élet a Gyűlölet Után) nevű civil szervezet honlapjára irányítja át a Facebook. A szervezet vezetője egy korábbi „szélsőséges”, Arno Michaelis, aki kenyérkereset híján most zsidó-liberális pénzen azzal turnézik szerte a világban, hogy a korábban vallott nézetit tapossa sárba.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »