Róháni: az Egyesült Államok feszültséget akar kelteni a Perzsa-öbölben

Róháni: az Egyesült Államok feszültséget akar kelteni a Perzsa-öbölben

Haszan Róháni iráni elnök vasárnap azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy feszültséget akart kelteni a Perzsa (Arab)-öbölben az iszlám köztársaság légterének megsértésével – számolt be a Farsz félhivatalos iráni hírügynökség.

Irán csütörtökön kilőtt egy amerikai katonai felderítő drónt állítása szerint saját légterében. Washington indokolatlannak nevezte az incidenst, amelyre szerinte nemzetközi légtérben került sor, a Hormuzi-szoros felett.

“Ez egy nagyon érzékeny, sok ország számára fontos térség, ezért azt várjuk a nemzetközi szervezetektől, hogy ennek megfelelően válaszoljanak” a történtekre – hangsúlyozta Róháni.

António Guterres ENSZ-főtitkár vasárnap aláhúzta: mindenáron el kell kerülni a feszültség tovagyűrűzését a Perzsa-öbölben.

Hírdetés

“A világ nem engedhet meg magának egy nagyobb összeütközést az Öbölben” – vélekedett Guterres. “Mindenkinek kötélidegekre van szüksége.”

Eközben a teheráni Külkapcsolatok Stratégiai Tanácsát vezető Kamal Harazi figyelmeztetett, hogy az iszlám köztársaság a 2015-ös többhatalmi atomalku további pontjait mondhatja fel, ha az európai országok nem védik meg Iránt az amerikai szankciók hatásaitól.

Az Egyesült Államok tavaly egyoldalúan kilépett a nukleáris megállapodásból, és újra életbe léptette a korábban felfüggesztett szankciókat Iránnal szemben. Teherán egy évvel később, május 8-án jelezte, hogy a szerződés többi aláírójának – Németországnak, Nagy-Britanniának, Franciaországnak, Kínának és Oroszországnak – hatvan napja van arra, hogy segítsen kivédeni Iránnak az amerikai büntető intézkedéseket, és ezzel megmentse az atomalkut.

“Ha az európaiak nem hoznak intézkedéseket a hatvannapos határidőn belül, új lépéseket teszünk” – mondta Harazi az ISNA félhivatalos iráni hírügynökségnek. “Pozitívan értékelnénk, ha erőforrásokat tennének az Instexbe, és lehetővé tennék a kereskedelmet” – tette hozzá.

Az Instex egy nem dolláralapú kereskedelmi csatorna, amelyet az európai országok hoztak létre, hogy a szankciókat kikerülve üzletelhessenek Iránnal.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »