Rohamosan nő a balkáni országokban a migránsok száma

Angela Merkel ma már hibának tartja a 2015-ös, 160 ezer migráns szétosztásáról szóló kvótadöntést.

Legkevesebb kilencen meghaltak az Égei-tengeren, amikor felborult az embercsempészek egyik hajója. Az áldozatok között gyerekek is vannak. A balkáni útvonalon sok szempontból a 2015-ös események ismétlődnek, a magyar kormány szerint az unió az elmúlt három évben nem készült fel az újabb nagy bevándorlási hullámra.

Angela Merkel német kancellár egy lapinterjúban arról beszélt, hogy hiba volt 2015-ben áterőltetni többségi döntéssel a kötelező kvótát, most mindenképpen valamilyen közös uniós megoldást keresne.

A déli határhoz a 2015-ös események óta is folyamatosan érkeznek a bevándorlók. A török-görög szárazföldi határon az elmúlt hetekben jelentősen növekedett a forgalom és a balkáni országokban is újra rohamosan nő a migránsok száma.

Az unió azóta sem vizsgálta felül a migrációs politikáját, így a 2015-ös migrációs hullám bármikor megismétlődhet – erről beszélt a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en. Bakondi György szerint Európa biztonsága ezért azon múlik, hogy a nemzetállamok megvédik-e magukat.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója úgy fogalmazott, nem lehet az, hogy alapvető emberi jognak nevezzük a migrációt. Vagyis akinek kedve van, éppen arra jár, az bármilyen határt átléphet mindenfajta szakció nélkül. Nem kell végrehajtani a jogszabályokat, nem kell tiszteletben tartani az államok szuverenitását, az államokban élő emberek akaratát. Ez a politika súlyos következményekkel járt 2015 óta folyamatosan, és ha ez a tendencia folytatódik, akkor még súlyosabb következményekkel fog járni – mondta Bakondi György.

Hírdetés

A kormány szigorított a Stop Soros törvénycsomagon, amely bűncselekményként tekint az illegális bevándorlás támogatására és szervezésére – erről már a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a a Kossuth Rádióban.

Gulyás Gergely emlékeztetett: a kötelező betelepítési kvótáról rendezett 2016-os népszavazáson 3,4 millió ember mondott nemet a bevándorlásra, a kormány pedig áprlisban arra kapott felhatalmazást, hogy érvényesítse az emberek akaratát.

Mi azt szeretnénk egyértelművé tenni, hogy Magyarországon a magyar választópolgárok döntenek arról, hogy kivel akarnak együtt élni és kivel nem. És az is világos célkitűzés, hogy csak és kizárólag első biztonságos országként hajlandó Magyarország menedékjogot biztosítani – mondta.

Bár a brüsszeli tervek szerint az unió következő, június végi találkozóján meg kellene állapodni az új, közös migrációs politikáról, erre nagyon kevés az esély, Angela Merkel sem bízik ebben.

A német kancellár egy lapinterjúban arról beszélt, az EU külső határának biztosítása és a közös menekültpolitika létfontosságú ügy Európa számára. Egy olyan, rugalmas rendszert javasolt, amiben minden tagállam önálló, de egymással összevethető hozzájárulást teljesít.

Angela Merkel ma már hibának tartja a 2015-ös, 160 ezer migráns szétosztásáról szóló kvótadöntést, amit több tagállam, köztük Magyarország tiltakozása ellenére, többségi szavazással hoztak meg. A kancellár-asszony úgy fogalmazott: ez nem vezetett politikai megbékéléshez, ezért most inkább még néhány hétig próbálkozni kellene egy közös megoldás kidolgozásával.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »