Rogánék „találmányát" már korábban kifejlesztették

Már 2011-ben kifejlesztette egy magyar cég azt az eljárást, amit most Rogán Antal találmányaként emlegetnek, ráadásul a megoldás alapja több évtizede létezik.

Amíg Rogán Antaléknak több mint 250 millió forintos állami pénzből származó keret állt rendelkezésükre, addig az AppSol Zrt. 8 milliós állami támogatásból fejlesztette ki azt a technológiát, amit a cég vezetője szerint túlzás találmányként beállítani. Popper Ádám elmondta: Rogánék esetében teljesen ugyanarról az eljárásról van szó, mint amit ők 2011-ben pár hónap alatt kifejlesztettek – írja az Index.

A technológia lényege, hogy az AppSol az elektronikus aláírást ötvözte a biometrikus aláírással, így olyan dokumentumok készíthetők, amelyek érintőképernyőn kitölthetők, biometrikusan aláírhatók, tartalmazhatják az aláíró személyi okmányainak fotóját – mindezt a fokozott minősítésű elektronikus aláírással ellátott, időbélyegzett PDF-fájlba ágyazva. A dokumentumok kiegészíthetők online fizetési megoldásokkal, azaz egy felületen kitölthetők, aláírhatók és kifizethetők,

Popper véleménye szerint ilyen fejlesztéshez programozónak vagy a programozásban jártas rendszertervezőnek kell lenni.

Több évtizedes technológia, kis változtatások

A technológia alapja már 30 éve létezik, ellenben az érintőképernyő megjelenése új lendületet adott a fejlesztéseknek. Az AppSol azóta magyar és külföldi cégeknek is értékesítette termékét.

Az Index szerint egyébként Rogánéknak még nem sikerült szabadalmaztatniuk az eljárást,  tavaly nyáron adták be kérelmüket a genfi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezetéhez, az eljárás egyelőre még csak ideiglenes oltalom alatt áll. Popper szerint ők meg sem próbálták levédetni a fejlesztést, ugyanis az alapötlet nem az övék, „a mögötte lévő folyamatok levédetése pedig csak pénzkidobás, mert egy apró változtatást csinál benne valaki, és már nem is ugyanarról a dologról beszélünk”

Korábban a Magyar Nemzet is beszámolt róla, hogy digitális aláírással kapcsolatos találmányt jegyez a kabinetminiszter, „tudós” társai pedig nem mások, mint a kormányzati hátszéllel gazdagodó Hunguard tulajdonosai. A „találmányt” a Magyar Telekom is megvásárolta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »