Rogán több százezerért utazott egy napra

Rogán több százezerért utazott egy napra

Csaknem 340 ezer forintnyi közpénzbe került Rogán Antal németországi útja, amelyre hivatkozva a miniszter nem ment el a Portik Tamással való szembesítésre – tudta meg lapunk a Miniszterelnöki Kabinetirodától.

A Magyar Nemzet az információt közérdekűadat-igényléssel kényszerítette ki. A kabinetirodát vezető Rogán Antalt a bíróság június 17-re hívta be a Portikkal való szembesítésre Juhász Péter, az Együtt politikusának ügyvédje kezdeményezésére, miután a miniszter személyiségi jogi pert indított az ellenzéki politikus ellen, aki bűnözőnek nevezte. Rogán akkor „halaszthatatlan közfeladat ellátására” hivatkozva maradt távol a bíróságról.

Az adatigénylés szerint a miniszter ebben az időpontban „hivatalos találkozón/munkaebéden” vett részt „Bajorország vezető politikusaival, Magyarország számára nemzetgazdasági szempontból kiemelt lehetséges partnerekkel”, illetve interjút adott német napilapoknak – legalábbis ezt jelölte meg a tárca az egynapos német út indokaként.

A kabinetiroda Rogán Antal repülőjegyére több mint 298 ezer forintot költött. A miniszter a kormányvárót is igénybe vette, ez közel 40 ezer forintba került. Mint kiderült, Rogán Antal nem egyedül utazott júniusban, a találkozóra vele tartott Bíró Marcell közigazgatási államtitkár is, aki ugyancsak közel 40 ezer forintért használta a kormányvárót. Igaz, útiköltsége alacsonyabb volt a miniszterénél, kevesebb mint 280 ezer forint.

Rogán Antalnak egyébként volt egy másik németországi útja is idén: áprilisban német politikusokkal folytatott megbeszélést, ez az utazás több mint 317 ezer forintba került. A miniszter mellett munkatársai is részt vettek külföldi kiküldetéseken. Dömötör Csaba politikai államtitkár az Egyesült Királyságban töltött két napot 317 ezer forintos költségen május végén, igaz, ő nem élt a kormányváró használatának lehetőségével. Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár viszont márciusi többnapos kanadai útján igénybe vette azt 50 ezer forint értékben, így utazásának költsége hozzávetőleg 2,2 millió forint volt.

A kabinetiroda miniszterei és államtitkárai így összesen 3,5 millió forint értékben utaztak az idei esztendő első nyolc hónapjában.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 24.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »