Rogán megúszott egy nyomozást, de van még mitől tartania

Rogán megúszott egy nyomozást, de van még mitől tartania

A besározódott fideszes politikus ellen a fideszes Tényi István, illetve a PM-es Szabó Tímea tett feljelentést hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt – írta az Index. Korábban a Prisztás-gyilkosság felbujtójaként elítélt Portik Tamás azt mondta: tízmillió forintnak megfelelő eurót adott át Pápa Marianne nevében Rogán Antalnak. Tényi elküldte az ügyészség elutasító határozatát, amelyben azt írják, hiányzik a bűncselekmény gyanúja: Portik személye sem túl hiteles, amiket mondott, azok pedig nem egyértelmű állítások.

Az ügyészség június 23-án vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt feljelentéskiegészítést rendelt el, ami kétszer 15 nap volt. Ennek keretében, mostani döntésük előtt megkérték a bíróságtól a Juhász-Rogán-per jegyzőkönyvének azt a részét, amiben Portik vallomása van, az ügyészség tehát ez alapján dolgozott. Elutasító határozatából következően nem rendelt el nyomozást.

Kifogásként azt írják, hogy Portik a pénz átadásának helyszínénél nem volt egyértelmű. Először azt mondta, a Centrál Kávéház melletti szűk utcában valamilyen pártirodában történt − ami az ügyészség szerint a Fidesz ötödik kerület, Cukor utca 5. szám alatti irodája −, ám később már az Aulich utcai pártirodát jelölte meg. Kérdésre pedig nem tudta felidézni, hogy nézett ki a helyiség.

Az átadott pénzzel kapcsolatban is voltak az ügyészségnek aggályai. Portik 10 millió forintnak megfelelő euróról beszélt, de ezen túl semmit nem mondott. Az ügyészség szerint Portik a vallomásában nem tért ki

„a pontos euró összegre, annak forrására, címletezésére, illetve egyéb olyan jellemzőire, ami nyilatkozatát tartalommal töltené meg és hitelt érdemlővé tenné”.

Összegzésében az ügyészség úgy fogalmaz, hogy a Portik által elmondottak

„valóságtartalmával szemben olyan ésszerű kételyek támaszthatók, amik a bűncselekmények a nyomozás elrendeléséhez szükséges gyanújának hiányát eredményezik, így nyomozás elrendelésére nincs törvényes alapés a feljelentések elutasítása felől kellett határozni”.

Rogán Antal egyébként feljelentette Portik Tamást hamis vád miatt, de azt is elutasították.

Van még másik ügy…

Az ügyészség ellenben bekérte az N1TV-től azokat a nagy botrányt kavaró felvételeket, amelyeken Vizoviczki László egykori bizalmasa, perének negyedrendű vádlottja azt állította, hogy Rogán Antal, akkor még polgármesterként négymillió forint kenőpénzt vett át a diszkócsászártól különböző, V. kerületi teraszok megnyitásának engedélyezéséért. A Központi Nyomozó Főügyészség ezzel kapcsolatban kedden levelet küldött az N1TV főszerkesztőjének, ebben az ominózus felvételek átadását követelték.

A Jobbik reményét fejezte ki, hogy abban az esetben, ha a nyomozóhatóságok kérni fogják Rogán Antal mentelmi jogának felfüggesztését, a fideszes országgyűlési képviselők nem fogják ezt megakadályozni.

Még egy kis sár

Az MNO közben arról ír hétfői számában, hogy Rogán Antal és Habony Árpád ügyvédje, Kosik Kristóf több mint ötmilliárd forintot kereshetett a kötvényüzlettel. Több, korábban elítélt külföldi is letelepedési engedélyhez jutott hazánkban – tudta meg a lap.

A Kosik Ügyvédi Iroda ötezer eurót kap minden egyes kötvényértékesítés után. Mivel a szabályozás előírja, hogy a külföldiek csak a Kosik Ügyvédi Irodát bízhatják meg az elkészült letelepedési engedélyeknek a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál való átvételével, az irodának minden egyes kötvényeladásból haszna származhat – írja az MNO.

A program 2013-as indulása óta 3647 letelepedési kötvényt adott el Magyarország idén június végéig, ezzel az összeggel számolva Habony Árpád és Rogán Antal ügyvédje 5,6 milliárd forintot vághatott zsebre.

Az MNO továbbá úgy tudja, hiába ellenőrzi a bevándorlási hivatal a külföldi kötvényvásárlók előéletét, bűnözök is kaphatnak letelepedési engedélyt. A jogszabályok értelmében erkölcsi bizonyítványt kell bemutatni, ami azt igazolja, hogy a külföldi állampolgárnak nem voltak zűrös ügyei a hatóságokkal. Ezt azonban a bejelentett lakhely szerint illetékes hivataltól kell kérni. A lap információi szerint több, korábban elítélt külföldi is úgy kapott letelepedési engedélyt Magyarországon, hogy adóparadicsomként számontartott államba jelentkezett át, és az ottani hivataltól szerzett erkölcsi bizonyítványt.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »