Rogán-féle papírok: a pénz eredetét nem vizsgálják

Rogán-féle papírok: a pénz eredetét nem vizsgálják

Nem vizsgálják a pénz eredetét a magyar hatóságok a letelepedési kötvények vevőinél – legalábbis a kancelláriaminiszter szavaiból ez következik. A szocialisták úgy tudják, szírek, irakiak, irániak és pakisztániak is hozzájutottak Rogán-féle papírokhoz, amely magyarországi tartózkodást és szabad mozgást jelent a schengeni övezeten belül.

Közérdekű adat megismerése miatt indított pert a Magyar Nemzet újságírója. A gazdasági bizottságtól ugyanis hiába próbálta megtudni, hogy a letelepedési kötvényekkel üzletelő cégek pontosan mi alapján kaphattak engedélyt.

„Tavaly, amikor betekintettem a papírokba, akkor olyanokat találtam, hogy egy liechtensteini cégnek a papírja négy nappal korábban érkezett meg a bizottsághoz, minthogy kiállították volna Liechtensteinben” – magyarázta a Hír TV-nek Wiedemann Tamás gazdasági újságíró.

A letelepedési kötvények ügye a rendészeti bizottság ülésén is napirendre került. Az MSZP-s alelnök a Hír TV-nek azt mondta, valamivel több mint 3 ezren vásároltak már Rogán-féle papírt, vagyis családegyesítés címén több mint 12 ezren érkezhettek Magyarországra. Oroszok, kínaiak, szírek és pakisztániak egyaránt.

„Amikor megkérdeztem, hogy honnan érkeznek ezek az emberek, akkor elsősorban Oroszországból és Kínából, majd utána rögtön Szíria, Irak, Irán, pakisztáni állampolgárok kerültek Magyarországra letelepedési kötvény gyanánt. Én nem tudom, hogy melyiknek van nagyobb esélye, hogy valaki gyalog jön be terroristaként, vagy van 300 ezer eurója, hogy korlátlan mozgást vásároljon Európába” – jegyezte meg Harangozó Tamás.

A Fidesz frakcióvezetője azt állítja: letelepedési kötvényt nem vásárolhat bárki. „Ha az ellenőrzés során arra merül fel adat, hogy a kötvényvásárláskor nem tisztázott eredetű pénzt fordítanak erre, akkor nem vásárolhat az illető letelepedési kötvényt” – mondta Kósa Lajos.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szavaiból viszont az derül ki, hogy a letelepedési kötvényt vásárlók pénzének eredetét nem vizsgálják a magyar hatóságok.

Lázár János: Hogy a személy jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot. Ez az ellenőrzés zajlik egyébként minden beléptetésnél, minden letelepedési igény bejelentésekor. Hogy van-e nemzetbiztonsági kockázat…
Kovács Zoltán: Meg a részét képezi az is, hogy a jövedelmet megnézzük…

Lázár János: A jövedelem viszonyai is, de azt gondolom, hogy alapvetően a személy jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot és a személy tevékenysége, ezt kell kizárnia a titkosszolgálatoknak – hangzott el a kancelláriaminiszter és a kormányszóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Korábban a Magyar Nemzet hozta nyilvánosságra, hogy Magyarországon vásárolhatott letelepedési kötvényt egy orosz adócsaló is. A Hír Televíziónak nyilatkozó szakértő azonban azt mondja: a NAV-nak a letelepedési kötvények ügyében nincs hatásköre. „Csak akkor tűzné ki az ellenőrzést, ha arra van adata, hogy Magyarországon van valamilyen forrásból jövedelme, ami után esetleg nem adózott. Az, hogy miből vásárolta magát a letelepedési kötvényt, a külföldről hozott pénzéből, a magyar adóhatóságnak ahhoz igazából nincs köze. Nem tud rá adóhiányt megállapítani, tehát kérdezni bármit kérdezhet, mert egy adóvizsgálatnál bármit lehet kérdezni, csak éppen nincs veleje” – nyilatkozta Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő.

A Rogán-féle papír a brüsszeli sajtó érdeklődését is felkeltette. A Politico azt írta: Orbán Viktor úgy állította politikája középpontjába a migráció elleni harcot, hogy közben a vízum-mentes mozgás lehetőségét árulja EU-n kívüli állampolgároknak 300 ezer euróért. A lapnak nyilatkozó fideszes Európai Parlamenti képviselő azonban a kérdésekre úgy fogalmazott, idézem: „ez egy tyúksz..os kis ügy”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »