Rogán a Holdon

Rogán a Holdon

Mióta pörög ez a rogános–helikopteres sztori a sajtóban – értik: pörög –, nekem állandóan Halász Judit témába vágó gyerekdala zümmög a fejemben. Elsősorban ez a rész belőle:

Magasra száll a helikoffer velünk,
Az egész világ kitárul nekünk,
Felszállunk a nap fölé,
A fényes csillagok közé,
A tejúton végig helikofferezünk.

Ne tudja senki meg, ha elmegyünk,
Először majd a Holdra érkezünk,
A Holdon leszáll a kofferünk,
S a tévén keresztül üzenünk,
Hogy egyétek meg a vacsorát nélkülünk!

Remélem, a művésznő, a dalszerző – Bródy János – és az ezeken a slágereken pallérozódott volt és jelenlegi gyermekek széles tömegei megbocsátják nekem, hogy összekeverem itt a szezont a fazonnal. De hát annyira kifejező!

A magasra szállástól és a fényes csillagoktól azon a soron át, hogy ne tudja senki meg, ha elmegyünk, egészen odáig, hogy a tévén keresztül üzenünk.

A tévén keresztül üzenünk, haha!

Majd az is, hogy egyétek meg a vacsorát nélkülünk…

Mindazonáltal a Hold a legjobb. Perfektül szimbolizálja, hogyan és mennyire szakadt el a Fidesz, illetve ez esetben konkrétan a propagandaminiszter a rögvalóság talajától.

Szerintem amúgy teljesen mindegy, hogy szokott-e fizetni Rogán Antal a luxusért, vagy sem. Ha ingyen kapta a szabolcsi túrát, gépestül, mercedesestül – meg esetleg azt a másikat is, ha volt olyan –, akkor sem bájosabb a sztori semmivel. Minden pillanata kínos, körülbelül tucatnyi okból – és eddig a kerettörténetről még nem is beszéltünk. Arról, hogy hogyan tagadott és fenyegetőzött perrel az első pillanatokban a delikvens. Nem csoda, hogy a párt több prominense is kiakadt. A különleges kaland pőre ténye mellett amiatt is, hogy a Tóninak épp a népszavazási kampány utolsó óráiban sikerült előbb a felhők közé emelkednie, majd bulibáróskodnia.

Ebből is látszik, hogy a bulvár miyen veszélyes fegyver. Az ember – akarom mondani: a politikus – azt hiszi, nem csupán használja, hanem uralja is minden tekintetben, békésen tesz-vesz, vásárol, szerepel, röpköd és mulat. Aztán a bulvár egyszer csak mégis visszanyal. Tudom, kihordott már lábon Rogán sok-sok kőkemény csapást. Egyáltalán nem biztos, hogy ebbe: Cecília asszony és barátnői kulturális kalandozásaiba fog belebukni. A parasztgyerek kemény srác. És hát a brancs hozzá hasonlóan luxuskirály figurái sem omlottak össze soha. Habony Árpád ibizai szipogása vagy Mészáros Lőrinc adriai jachtozása ugyanez a kategória – és mi bajuk lett? Semmi. Bár igaz, ők nem miniszterek.

Egyvalamiben azonban egyformák. Ugyanúgy jelképek végső soron. A Fidesz-valóság azon fontos szeletéé, amiről lassanként nemcsak a berzenkedő belsősök – a remegő bajszú Kövér Lászlóval az élen –, hanem a párt és a kormány támogatói-szimpatizánsai sem bírhatnak nem tudomást venni. Ott egyelőre nem tartunk, hogy azt mondhassuk: aki celebek közé keveredik, azt felfalja a tömeg. De ha tényleg ilyen tempóban rugaszkodnak el a földtől a helikopterek – konkrétan és képletesen is –, akkor még bármi lehet.

Egyetlen nagy szerencséje van ennek a Rogánnak. Éspedig az, hogy nem ír róla a Ripost és az Origo, és nem forgat a kalandjairól a TV2! Legalábbis egyelőre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »