Robotsebészeti eszközzel műthetnek két budapesti állami intézményben

Robotsebészeti eszközzel műthetnek két budapesti állami intézményben

Uniós támogatással világszínvonalú robotsebészeti gép beszerzésére nyílt lehetősége az Országos Onkológiai Intézetnek és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetnek – jelentette be az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten.

Kásler Miklós közölte: a megítélt támogatás száz százalékos finanszírozást biztosít az 1,3 milliárd forint értékű projektnek.

A robotsebészeti technológia magyarországi megjelenésére húsz éve vár a szakma – emiatt a tárcavezető örömét fejezte ki amiatt, hogy több szakmai terület – urológia, nőgyógyászat, tüdősebészet, fej-nyaki sebészet – használhatja a világszínvonalú berendezést.

A Robotsebészet bevezetése Magyarországon elnevezésű projektben – amelyet az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program finanszíroz – a lipcsei egyetem ad szakmai hátteret a két intézmény szakembereinek.

Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója elmondta,

a beszerzés része a két robotsebészeti eszköz és a hozzájuk tartozó két ultrahangkészülék laparoszkópos fejjel.

Hírdetés

Az eszközöket az év végén telepítik és vállalták, hogy a két intézet 100-100 robotsebészeti urológiai és nőgyógyászati beavatkozást végez el a projekt lezárultáig.

Dobosi Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet főigazgatója arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban az intézményben felújították a műtőket és az urológiai osztályt is, ide telepítik majd az új eszközt.

Tenke Péter, a kórház urológiai osztályának vezetője a berendezést bemutatva elmondta: a robotsebészetet 20 éve alkalmazzák a gyógyításban világszerte, eddig ötmillió beteget operáltak ilyen módszerrel. A robotsebészetben folyamatos az innováció, 2250 szabadalmat fogadtak el és 1500 új szabadalom vár befogadásra.

Elmondása szerint a sebész négy robotkarral dolgozik, ezek olyan eszközöket mozgatnak, amelyek végződései jóval meghaladják az emberi csukló mozgáslehetőségét, így

sokkal precízebb beavatkozás végezhető.

A műtéti terület 10-15-szörösre nagyítható, a folyamatot az operáló orvos három dimenzióban látja.

Az uniós projekt 2021. február 20-án indult és a tervek szerint 2023 februárjában zárul.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »