Robog a francia elszámoltatás

Robog a francia elszámoltatás

Ítéletében kéthavi felfüggesztett szabadságvesztéssel és ötezer eurós pénzbírsággal sújtotta a párizsi fellebbviteli bíróság a francia szocialista politikust és egykori kormánytagot, Yamina Benguiguit, amiért titkolózott a vagyonával kapcsolatban. Franciaországban folyamatosan próbálnak fejleszteni az elszámoltatási rendszeren.

Jogerősen elítélték kedden Yamina Benguigui francia szocialista politikust, az első embert, akit a politikai élet átláthatósága érdekében 2013-ban elfogadott törvény alapján állítottak bíróság elé. Benguigui – aki 2012 és 2014 között a külföldön élő franciák ügyeivel megbízott miniszter volt – eltitkolta vagyonnyilatkozataiban, hogy egy Belgiumban bejegyzett vállalkozásban birtokol tulajdonrészt. A bíróság szerint a szocialista nagyjából 132 millió forint értékű részvényt nem vallott be.

A magas szintű korrupció régóta komoly gondot jelent Franciaországban. Egy 2011-es felmérés során a lakosság 72 százaléka állította, hogy választott tisztségviselőik inkább korruptak és megvesztegethetők, mint őszinték, egy két évvel későbbi kutatás során pedig a francia válaszadók 38 százaléka bizalmatlanságának, 28 százaléka pedig egyenesen undorának adott hangot a politikával szemben. Érdekes ezt nemzetközi összevetésben is vizsgálni: a Transparency International tavalyi jelentése szerint a franciák korruptabbnak tartják politikusaikat, mint a németek, a britek vagy a skandinávok.

Nyilvánvaló volt már évekkel ezelőtt is Párizs számára, hogy valamit tenni kell a túlburjánzó korrupció ellen, ezért is fogadták el azt a 2013-as törvényt, mely létrehozott egy, a közélet átláthatóságáért felelő hatóságot, de 7500 euróban maximálta például a politikusoknak személyenként eljuttatható adományok összegét is.

Számos francia botrány is igazolta a korrupció elleni harc szükségességét. A vagyonnyilatkozatokat azóta kezelik szigorúbban, hogy eltitkolt külföldi bankszámlái miatt 2013-ban távozni kényszerült posztjáról Jérome Cahuzac szocialista költségvetési miniszter. A Francois Hollande által kinevezett kormány 2012-es beiktatása óta összesen négy baloldali politikus kényszerült visszavonulni a politikától pénzügyi botrányok miatt, és nem kevesebb mint 16 tisztségviselő ellen indult vizsgálat. A másik oldalon jelenleg is zajlik az úgynevezett Bygmalion-ügy vizsgálata, amibe akár Nicolas Sarkozy jobboldali elnökjelölt is belebukhat. A politikus 2012-es kampányához köthető, eurómilliókról szóló botrány lényege, hogy a vádak szerint a Bygmalion kommunikációs ügynökség számlázási trükkökkel segített kicselezni a kampányköltési szabályokat a Sarkozy vezette jobbközép Népi Mozgalom Uniójának. Az ügybe belebukott – igaz, azóta vissza is tért – Jean-Francois Copé korábbi pártelnök, de idén február óta Sarkozy ellen is vizsgálat folyik.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 29.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »