Robert Turcescu újságíróra fogad Băsescu pártja Bukarestben

A titkosügynöki múltját másfél évvel ezelőtt feltáró Robert Turcescu újságírót indítja bukaresti főpolgármester-jelöltként a Traian Băsescu vezette Népi Mozgalom Pártja (PMP).

A volt államfő alakulata pénteki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy lemondott hosszú ideje dédelgetett tervéről, és nem indul az általa 2000 és 2004 között már betöltött elöljárói székért. Băsescu arra hivatkozva gondolta meg magát, hogy a bukaresti főügyészség a múlt héten folytatólagosan elkövetett pénzmosás gyanújával bűnvádi eljárást indított ellene a kétezres évek elején eszközölt ingatlanvásárlásai kapcsán.

„A nyomozó hatóság vizsgálata arra kötelez, hogy lemondjak a megmérettetésről, ha ugyanis gyanúsítottként szállok versenybe, azzal megtagadnám a tízéves elnöki mandátumom alatt hirdetett hitvallásomat, miszerint tiszta, feddhetetlen emberekre van szükség a politikában” – jelentette ki a volt államfő. Aki egyúttal bejelentette, hogy a PMP Robert Turcescu újságírót küldi harcba a főpolgármesteri székért folytatott küzdelemben.

Viszont ez a választás sem kockázatmentes, mivel a volt televíziós és rádiós műsorvezető sem számít „feddhetetlennek”. Turcescu 2014 szeptemberében beismerte, hogy a román hírszerzés fedett tisztjeként szolgált alezredesi rangban. Az újságíró nyilvánosságra hozta katonakönyvének fénymásolatát, valamint néhány fizetési bizonylatot is annak igazolására, hogy valóban titkos ügynök volt.

Turcescu annak idején közölte: azért leplezte le magát, mert elviselhetetlen terhet jelentett számára, hogy titkolóznia kell. A PMP pénteki sajtótájékoztatóján közölte, a botrány kirobbanását megelőzően, 2012-ben mindössze ő és Laura Codruţa Kövesi, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) jelenlegi vezetője folyamodott katonai rangjának visszavonásáért a védelmi minisztériumhoz ama kétezer személy közül, akikről kiderült, hogy a román hadsereg magas rangú tisztjei, és előléptették őket. (Mint ismert, kérésére ekkor vonták vissza Kelemen Hunor RMDSZ-elnök ezredesi rangját is).

Egyébként Turcescunak többek között Gabriela Firea szenátorral, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és Cătălin Predoiuval, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjeivel kell megküzdenie a főpolgármesteri tisztségért.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »