Robert Mueller kirúgását tervezhette tavaly Donald Trump

Robert Mueller kirúgását tervezhette tavaly Donald Trump

Donald Trump amerikai elnök tavaly júniusban elrendelte Robert Mueller különleges ügyész menesztését, de visszakozott, mert jogtanácsosa lemondással fenyegetőzött, és nem volt hajlandó végrehajtani az utasítást – jelentette pénteken a The New York Times című amerikai napilap az MTI összefoglalója szerint.

A The New York Times fehér házi tudósítói négy emberrel is beszéltek, akik tudnak a történtekről. Közülük ketten azt mondták, hogy az elnök összeférhetetlenségre hivatkozva akarta eltávolítani a posztjáról Robert Muellert. Trump szerint ugyanis Mueller elfogult volt, mert évekkel korábban vitába keveredett az egyik golfklubjával, dolgozott annál az ügyvédi irodánál, amely a vejét is képviselte, és kinevezése előtt egyetlen nappal maga Trump hallgatta meg, mert fontolgatta, hogy ismét őrá bízza a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezetését.

Mueller irányítja azt a vizsgálatot, amelynek célja feltárni, hogy Trump kampánystábja összejátszott-e a választásokba beavatkozó Oroszországgal, illetve, hogy akadályozta-e Trump az igazságszolgáltatást.

Donald McGahn fehér házi jogtanácsos viszont az utasítás kézhezvételekor közölte, hogy nem ért egyet az elnökkel, és nem hajlandó arra kérni az igazságügyi minisztériumot, hogy mentsék fel a különleges ügyészt, inkább lemond. McGahn úgy gondolta, hogy Mueller menesztése katasztrofális következményekkel járna az elnökre nézve, és csak további kételyeket ébresztene azzal kapcsolatban, hogy a Fehér Ház akadályozza-e a vizsgálatot. A jogtanácsos úgy vélte, hogy Trump maga egyedül nem fogja elmozdítani hivatalából Muellert, és az elnök le is tett szándékáról. McGahn amúgy régóta dolgozik a republikánusoknak, s Trump kampánycsapatának vezető jogásza volt.

Hírdetés

A Fehér Ház nem kommentálta a The New York Times értesüléseit.

http://mno.hu/

A CNN később azt írta, hogy egy, az ügyet ismerő forrásuk megerősítette a kirúgásról szóló értesülést, azt azonban cáfolta, hogy a jogtanácsos közvetlenül fenyegetőzött volna lemondással.

http://mno.hu/

A minap a CNN arról számolt be, hogy a Robert Mueller vezette különleges bizottság Donald Trump meghallgatására készül. A televízió Michael Zeldint, Mueller egyik korábbi munkatársát szólaltatta meg. Zeldin – anélkül, hogy konkrétan megnevezte volna a különleges bizottság következő lépését – úgy vélekedett: „lehetséges, hogy Mueller eljutott oda, hogy meghatározza, mit is jelent az igazságszolgáltatás akadályozása, bűncselekmény-e, alkotmányos felelősségre vonással járó cselekedet-e, vagy egyáltalán semmi ilyesmi nem is történt”.

Szerdán Donald Trump sajtótájékoztatón közölte: hajlandó találkozni Robert Muellerrel, és eskü alatt válaszolna a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt, vélelmezett orosz beavatkozást vizsgáló különbizottság vezetőjének a kérdéseire. Egyben kifogásolta, hogy egykori vetélytársa, Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt nem eskü alatt tett vallomást a Szövetségi Nyomozó Irodának a külügyminisztersége idején magánszerverről bonyolított elektronikus levelezésének ügyében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »