Robbant a hangulat a Forrásponton – Bízni kell a fiatalokban, és ragyogni fognak, mint a csillagok!

Robbant a hangulat a Forrásponton – Bízni kell a fiatalokban, és ragyogni fognak, mint a csillagok!

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) titkársága második alkalommal szervezte meg a „ForrásPont – Még egy nap Jézussal” című ifjúsági eucharisztikus napot, ezúttal szeptember 21-re, Budapestre a BOK csarnokba, melyet közel ötezer hazai és külhoni fiatal töltött meg.

A 15 és 30 év közötti fiatalok részvételével sorra került eseményen csúcspontján Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust  (NEK) szervező titkárság vezetője volt a szentmise főcelebránsa, többek közt koncelebrált Palánki Ferenc a debrecen-nyíregyházi egyházmegye püspöke és Orosz Atanáz miskolci görögkatolikus püspök. Koncertet adott és tanúságot tett Cristina Scuccia, a Szent Család orsolyita kongregáció tagja, aki 2014-ben, 26 évesen Olaszországban megnyerte a The Voice televíziós tehetségkutató dalversenyt. Tanúságot tett Kovács András Péter (KAP) humorista, az X-Faktorból és A Dalból ismert Dánielfy Gergely, és Pulay Eszter aerobikedző, valamint előadást tartott Papp Miklós görögkatolikus morálteológus.

*

Csöndes készülődés. A BOK csarnokban a fiatalok által körülvett színpadon felállított utcai lámpák (kandeláberek) szelíd fénye határozza meg a stílust. Mintha egy unplugged koncertre várnánk. Zenészek, énekesek érkeznek, a közönség tapsol, a zenekar in medias res, mindenféle bevezető nélkül kezd, igaz, nincs is mit magyarázni, ez már a második Forráspont. Ismert keresztény dicsőítő dalok hangzanak fel, remek színvonalon.

Az alkalomra összeállt csapatot Vízy Márton vezeti. Jézus mellém állt… – énekli. A háttérben hatalmas kivetítőn olvasható a dalszöveg, közelképben láthatjuk a zenészeket, a profizmus nyugalmával emelkedik felfelé az égbolt csillagait is idéző videómontázs. Rengeteg a fiatal, közülük néhányan már fel is állnak a székükről, énekelnek. „Áldott legyen az Úr neve” – ennek a dalnak az ereje már jól érződik, egyre többen felpattannak az ülőhelyükről, és akkor Vízi Márton azt mondja: „Szabad felállni, tapsolni, lelkendezni – és szabad nagyon szeretni.”

A bevezető koncert után két műsorvezető, házigazda lép a színpadra, Kállay Kati és Fábry Kornél, a NEK főtitkára. Mintha otthonosan mozognának ebben a műfajban, a délután folyamán az előadások között néhány mondattal összefoglalják a hallottakat, viccelődnek, mosolyognak, közvetlenek. Elsőként az ország különféle részéből és a külhonból érkezett mintegy ötezer fiatalt köszöntik, nagyobb tájegységenként. Megtudhatjuk, hogy a BOK épületében van gyónási lehetőség, lehet készíteni speciális instagram-fotókat, több ponton imaszándékokat gyűjtenek a szentmisére.

Az első vendég Kovács András Péter humorista. Az őt bemutató ügyes kisvideót a közönség ovációja kíséri, majd K.A.P megjelenik testi valójában is. Arról beszél, hogy az Újszövetségben az Ó-hoz képest többek közt az a nóvum, hogy Istent már néven lehet szólítani. „Lakossági Istent kaptunk, aki megszólítható, és ő is nevünkön szólít minket” – mondja – „Persze nem biztos, hogy akkor, amikor éppen számítasz rá, lehet, hogy akkor, amikor éppen a gyerekednek lekeversz egy pofont, és nem akkor, amikor az oltárnál szolgálsz, mint főministráns…” – teszi hozzá a humorista. K.A.P. a diákkorát is szóba hozza, poénokkal fűszerezi a történeteket, majd már komolyabb hangvétellel tanúságot tesz a hitéről. Emlékszik, hogy azt érezte „valami átölelte, dédelgette, felemelte”, és azóta nem kételkedik Isten létében, és lényegében. Nem vagyok minta keresztény, inkább cinikus, ironikus módon nézek mindenre, az Egyházra is, önmagamra is – vallja meg őszintén. Abban azonban biztos vagyok, hogy Isten mindig ott van az ajtó mögött, és szólít, akkor is, ha nem gondolok rá. Nem dorgál, hanem vár. Úgy szólít, hogy „fiam”, és az ölébe vesz. K.A. P. a fiataloknak azt üzeni: Szeresd magad úgy, ahogy Isten szeret téged!

Hírdetés

A másodikként Pulay Eszter aerobic-edző lép a színpadra. Ekkor Kállay Kati mellett már Martí Zoltán a műsorvezető-társ. „Beszélgetős műsor” kezdődik, amelyben a tanúságtevőt kérdezni is lehet. Pulay Eszter elmondja, hogy olyan aerobikedzéseket tart, amelyen dicsőítő zene szól, és lehetőség nyílik imára, igeolvasásra, kis beszélgetésre is. Új edzői weboldalán meg is osztja Istennel kapcsolatos gondolatait, „kerülve az okoskodást”. Életének nehéz időszakáról is beszél a jelenlévőknek: a veronai buszbalesetben elhunyt kedves történelemtanárára emlékezik, és arra, hogy akkor, mély fájdalmában válságba került a hite, de később kikristályosodott a gondolat: Isten semmit sem enged be az életünkbe véletlenül, semmi nem hiábavaló, ami történik, legyen az jó, vagy rossz. Ezért Pulay Eszter mindenkinek azt üzeni: „Ne féljetek, bízzatok Istenben!” Az aerobic-oktató a mennyasszonyi lét boldogságáról is megosztotta gondolatait a hallgatósággal.

A morálteológus után az este sztárja Christina nővér következett, a fiatalok kíváncsian várták az olaszországi The Voice győztes apácát. „Sziasztok” – ez volta az első szava. Sztárallűröktől mentes lénye, komolysága, a habitusban való szenvedélyes éneklése, kicsinysége szerethetővé teszi a jó hangú nővért. „Köszönöm Jézus, hogy itt vagy!” – ezzel kezdte, majd arról beszélt a fiataloknak, hogy értékesek mind, különlegesek Isten szemében, és hagyják, hogy szeressék őket. Az igazi boldogság apró dolgokban rejlik, azok tesznek naggyá, és a siker nem mindig tesz jót.

A nővér elmondta, hogy annak idején a Voice szerkesztői felkeresték rendi elöljáróját, hogy kikérjék meghallgatásra. Az elöljáró-anya féltette a legfiatalabb rendtagot, mégis bízott benne, és elengedte. Christina nővér a Forrásponton arra hívta fel az egyházi vezetők, szülők, nevelők figyelmét, hogy bízzanak a fiatalokban, mert akkor ők ragyogni fognak, mint a csillagok! A nővér elmondta, hogy a közönség soraiban ott ül előljárója, aki egykor és ma is bízik benne. A bejelentést hatalmas ováció követte a BOK csarnokban. Az I surrender című számra kigyulladtak a mobiltelefonok fényei, a Blessed be the name of the lord pedig felrobbantotta a hangulatot, a fiatalok vonatozva jártak körbe a széksorok között, lelkesen tapsoltak, táncoltk. Mondhatni ez volt a Forráspont forráspontja.

A nap csúcspontja a délután harmadik részében volt, a szentmise következett. Mohos Gábor, a NEK püspöke áldást osztott Erdő Péter bíboros, prímás nevében is, és beszédében hangsúlyozta, hogy mindannyian testvérek vagyunk, közös mennyei atya gyermekei.

A szentmise után Fábry Kornél, a NEK főtitkára arról beszélt, hogy az Eucharisztikus Kongresszus nem más, mint egy Krisztusközpontú találkozó, tanúságtétel a világ felé. A cél, ünnepelni Jézust. A misét követő szentségimádás során első alkalommal helyezték ki azt a monstranciát, amely a NEK-re készült.

A szentségimádás végén a jelen lévő diakónusok és papok egyessével áldották meg az éneklő, dicsőítő, imádságban elmélyülő, dicsőítő fiatalokat.


Fotó: Merényi Zita

Körössy László/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »