Robbanóanyagot találtak egy német lakásban

Tervezett bombatámadás gyanúja miatt nagyszabású rendőri akció zajlott a szászországi Chemnitz városában. Biztonsági források szerint a történteknek iszlamista háttere van. Délutáni hírek szerint egy 22 éves szíriai férfi a gyanúsított, és a rendőrök egy megostromlott lakásban több száz gramm rendkívül veszélyes robbanóanyagot találtak.

A város egyik lakónegyedébe szombat délelőtt rendőri egységeket vezényeltek ki, a negyedet körülzárták, egy házat evakuáltak és egy lakást megrohamoztak. A több órás bevetésben több száz rendőr vett részt, köztük különleges kommandós egységek is.

A tartományi bűnügyi hivatal szóvivője beszámolt arról: előző este a szövetségi alkotmányvédelmi hivataltól kaptak tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy – mint fogalmazott – komoly fenyegetettség veszélye áll fenn.

Elmondta, hogy a megostromlott lakásban több száz gramm rendkívül veszélyes robbanóanyagot találtak.

“Pánikra semmi ok, ellenőrzés alatt tartjuk a helyzetet” – tette hozzá.

A kelet-németországi Chemnitz eddig elsősorban a szélsőjobboldali támadások, a szélsőségesek és a migránsok közti összecsapások miatt került be a rendőrségi hírekbe – terrorfenyegetettségre nem volt példa. Az egykori NDK területén az országos jóval kevesebb menekült él, mint a nyugati országrészben.

Németországban júliusban két olyan merénylet történt, amelynek elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta. Egy szíriai férfi öngyilkos merényletet követett el Ansbachban húsz embert megsebesítve, míg Würzburg közelében egy vonaton egy afgán fiatal sebesített meg öt embert.

A körülzárt negyed lakóit felszólították arra, hogy egyelőre ne hagyják el otthonukat, és kövessék a rendőri utasításokat.

Három embert vettek őrizetbe, egy szökésben van

Délutáni értesülések szerint egy 22 éves szíriai a gyanúsított, aki szökésben van, utána országos körözést adtak ki.

Rendőrségi források szerint az 1994 januárjában Szíriában született Dzsaber al-Bakr bombatámadást készített elő. Az M1 információi szerint egy németországi repülőtér ellen tervezett merényletet a szír férfi.

Egyelőre nem tudni, hogy a gyanúsított menekültként érkezett-e Németországba. De – mint közölték – az alkotmányvédelem rendelkezik a gyanúsítottra vonatkozó ismeretekkel.

Szombat délután  három embert őrizetbe vettek, akikről azt feltételezik, hogy kapcsolatban állnak a 22 éves szíriai gyanúsítottal. Kihallgatásukat megkezdték. Kettejüket a chemnitzi főpályaudvaron fogták el, a harmadikat pedig a lakótelepen, ahol nagyszámú menekült is él.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »