Robbanás történt egy izraeli teherhajón az Ománi-öbölben

Egyelőre ismeretlen eredetű robbanás történt egy izraeli teherhajón az Ománi-öbölben pénteken, ami újabb aggályokat vetett fel a közel-keleti tengeri hajózás biztonságát illetően.

A brit haditengerészet kereskedelmi hajózást felügyelő műveleti csoportja szerint a teherhajó és legénysége biztonságban vannak. A robbanás ugyanakkor arra késztette a kapitányt, hogy a legközelebbi kikötő felé vegye az irányt.

A tengeri hajózás biztonságával foglalkozó Dryad Global vállalat szerint a bahamai zászló alatt hajózó Helios Ray nevű teherhajóról van szó. A Dryad Global szerint bár a történtek háttere egyelőre még nem világos, nagyon valószínű, hogy a robbanás "az iráni hadsereg tevékenységéhez köthető".

Az ENSZ hajózási adatbázisa szerint a jármű tulajdonosa a tel-avivi székhelyű Ray Shipping cég.

Hírdetés

A Bahreinben állomásozó amerikai ötödik flotta szűkszavú közleményében tudatta, hogy tisztában van a helyzettel, és figyeli az eseményeket, de egyéb részletet nem tárt fel.

A hajózás biztonságát Irán és a nyugati országok, különösen az Egyesült Államok és Nagy-Britannia között kialakult feszültség veszélyezteti a Perzsa(Arab)-öbölben és az öböl egyetlen vízi kijáratánál, a Hormuzi-szorosban, ahol a világ olajszállítmányainak ötöde áthalad. Az Egyesült Királyság 2019-ben két hadihajót küldött a térségbe, mert iráni erők lefoglaltak egy brit tankert.

Az utóbbi időben több támadás is történt a fontos hajózási útvonalon. Washington Iránt vádolja a térségben kereskedelmi hajók ellen elkövetett támadásokkal, amit Teherán tagad.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »