Robbanás a hortobágyi bombalőtéren: négy tűzszerész életét vesztette, egy pedig megsérült

Robbanás a hortobágyi bombalőtéren: négy tűzszerész életét vesztette, egy pedig megsérült

Robbanás következtében többen meghaltak a Hortobágyon, a volt bombázótéren péntek délután – értesült két, egymástól független forrásból az MTI.

Az ügyben hírzárlatot rendeltek el.

Frissítés: a robbanás a bombázólőtéren történt, három vagy négytűzszerész lehet az áldozat

Több áldozata is lehet a robbanásnak, ami az egykori hortobágyi bombázólőtéren történt, mikor a tűzszerészek munkája közben felrobbant egy bomba – tudta meg a Blikk. Információik szerint több áldozata van a tragédiának.

Az M1 úgy tudja, aknamentesítés közben történhetett a baleset, három vagy négy áldozat van, vélhetően mindegyikük tűzszerész.

Az eset az egykori bombázólőtéren történt, amelynek mentesítését évekkel korábban elkezdték, de nemrég újabb lendületet kapott a munka.

Az egykori bombázólőtér mentesítésének komolyabb munkálatai tavaly kezdődtek. A mentesítés csaknem 3 és félmilliárd forintba kerül. A nemzeti parkban 4100 hektárnyi területet néznek át és számolják fel a veszélyes maradványokat, beleértve a korábbi hadi célú épületeket és a föld alatt rejtőző robbanószerkezeteket.

2. frissítés: Hivatalos: négy tűzszerész katona életét vesztette

Négy honvédségi tűzszerész életét vesztette, egy pedig megsérült egy robbanásban a Hortobágyi Nemzeti Park területén, a volt bombalőtéren péntek délután – tájékoztatta a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az MTI-t.

Nagy Andrea elmondta: az elsődleges adatok szerint egy második világháborús bomba robbanhatott fel, Nádudvar közelében. A helyszíni szemle tűzszerész szakértők, ügyészek bevonásával tart. A rendőrség közigazgatási eljárás keretében fogja vizsgálni a történteteket, az ügyben a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr főkapitányság lesz az illetékes.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel azt közölte: a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei mentesítési feladatokat láttak el. Az egyik robbanótest a hatástalanítása közben még tisztázatlan okból felrobbant. A balesetben súlyosan megsérült katonát a Magyar Honvédség Egészségügyi Központba vitték.

Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke azonnal vizsgálatot rendelt el, jelenleg ő is a helyszínen van, visszaérkezésekor Budapesten sajtótájékoztatót tart – közölték.

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetősége őszinte részvétét fejezi ki a balesetben elhunytak hozzátartozóinak – írta a HM.

3. frissítés: Valószínűleg nem felkészületlenség vagy emberi mulasztás okozta a balesetet

Ladocsi Attila igazságügyi tűzszerész az M1 aktuális csatornának nyilatkozva azt mondta: az elmúlt hatvan évben Magyarországon a Hortobágyon dobták le a legtöbb robbanótestet, és kísérleti lőtér is volt az a terület – tette hozzá. Olyan fel nem robbant kísérleti eszközök is lehetnek ott, amelyek a tűzszerészek számára is ismeretlenek – hangsúlyozta a szakértő, aki szerint ez az egyik legnagyobb és legveszélyesebb talajmentesítési munka, amit Magyarországon valaha végeztek.

Kiemelte, hogy a magyar tűzszerészek világszínvonalon a legjobbak közé tartoznak, vagyis ha technikailag és szakmailag elvégezhető egy hatástalanítás, akkor azt jó eséllyel meg is tudják oldani. Így szerinte biztos, hogy nem felkészületlenség vagy kiküszöbölhető emberi mulasztás okozhatta a balesetet.

A Jobbik közleményben fejezte ki őszinte részvétét a kötelességük teljesítése közben elhunyt tűzszerészek hozzátartozói felé. "Osztozunk a család, a barátok és a kollégák fájdalmában" – írták.

A Hortobágyi Nemzeti Parkban (HNP) az egykori bombázólőtér tájrehabilitációja során 2013. november 12-én kezdődtek meg a tűzszerészi munkálatok. Már az első héten több mint húsz bombát és nagyjából egytonnányi lőszerhüvelyt, illetve robbanótestet találtak a honvédség tűzszerészei. Szilágyi Gábor, a HNP igazgatója a projektindító rendezvényen elmondta: a Nádudvar, Nagyiván, Kunmadaras, Karcag és Hortobágy közelében található egykori bombázólőtér területe máig magán viseli a több évtizedes katonai tevékenység nyomait. A HNP feladata a tájsebekkel tarkított terület helyreállítása, a bombalőtér használatából maradt hulladékok összegyűjtése és elszállítása, valamint a terület teljes tűzszerészeti mentesítése – részletezte Szilágyi Gábor.

A Magyar Honvédség tűzszerészei 2015 júniusában folytatták az egykori hortobágyi bombázótér mentesítését. Hende Csaba akkori honvédelmi miniszter elmondta: a mentesítés két fázisában előbb kézi műszerekkel feltárják és megjelölik a lőszerek, bombák helyét, majd a tűzszerészek megsemmisítik. Addig az időpontig 521 hektáron történt meg a mentesítés, amely során 532 robbanótöltetet és 126 kilogrammnyi egyéb pirotechnikai anyagot, robbanószert találtak.

Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára hozzátette: az összesen 3,45 milliárd forintba kerülő projekt keretében több mint 4100 hektár területet mentesítenek és adnak vissza legelőnek a nemzeti parkban. A munkálatok, amelyet az unió finanszíroz, 2018. május 30-án fejeződnek be – mondta akkor a helyettes államtitkár.

4. frissítés: Hősi halottá nyilvánítják a tűzszerészeket

A hortobágyi volt bombalőtéren balesetben meghalt négy katonát hősi halottá nyilvánítják – mondta a honvédelmi miniszter péntek esti rendkívüli sajtótájékoztatón Budapesten. Simicskó István közlése szerint sérült társuk állapota súlyos, de nem életveszélyes.

A miniszter elmondta, hogy az elhunyt katonákat felterjeszti a honvédelmi miniszter által adható legmagasabb elismerésre, a Hazáért Érdemjelre.

Benkő Tibor vezérkari főnök elmondta: az elhunyt katonák 30-as éveikben jártak, öt gyermeket hagytak maguk után. "Négy kiváló katonát vesztettünk el" – emelte ki a vezérezredes.

A tájékoztatón elhangzott: egy 250 kilogrammos orosz, a második világháború után készült repeszromboló bombát próbáltak hatástalanítani. A gyújtószerkezetet már eltávolították, amikor bekövetkezett a detonáció.

A helyszínen most is tartanak a vizsgálatok. Benkő Tibor hozzátette: részletes tényfeltáró vizsgálatot folytatnak le, hogy tisztázzák mi okozhatta a balesetet.

Benkő Tibor és Simicskó István is részvétét fejezte ki az elhunyt katonák családjai, hozzátartozói számára.

(MTI – Blikk – Híradó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »