RMDSZ: összegyűltek az aláírások, mindenütt indítanak jelölteket

Románia valamennyi megyéjében és a külföldi választókerületben is indít jelölteket a decemberi parlamenti választásokon az RMDSZ, és összegyűjtötte az ehhez szükséges támogató aláírásokat – jelentette be Kelemen Hunor Temesváron.

Az RMDSZ szombati hírlevele szerint az RMDSZ Temes megyei vezetőivel folytatott megbeszélésén a szövetségi elnök rámutatott: az RMDSZ célja, hogy arányos képviseletet biztosítson az erdélyi magyarságnak. A bánsági megyében, ahol szórványban él a magyarság, a parlamenti képviselet megőrzése a prioritás. „Ez a választás a jövőről a biztonságról és megújulásról szól, a politizálást pedig még inkább a közérdeknek, a közjónak, a közösség szolgálatának kell alárendelni” – hangoztatta Kelemen Hunor.

„Lesz egy közigazgatási reform, amelynek a stratégiáját már elfogadta a kormány, és ami abban van, az egy katasztrófa: ha ez így maradna, a Székelyföldtől a Partiumig, vagy éppen a Bánságig, mindnyájan a vesztesei lennénk. Ezt a parlamentben nekünk módosítanunk kell, és nem szabad hagynunk, hogy ezen elképzelés mentén szülessen meg a közigazgatási reform” – részletezte az RMSZ elnöke. A jövőbeni események között említette a romániai alkotmánymódosítást, illetve a teljes oktatási intézményrendszer reformját is, amelynek a magyar oktatás lehet a nagy vesztese. Szintén a közeljövőben, 2018-ban ünnepli Románia az Erdéllyel való egyesülés centenáriumát, amely kapcsán az elmúlt száz évben sem közeledett a románok és a magyarok álláspontja.

Kelemen Hunor szerint ilyenképpen a parlamenti választás a biztonságról is szól, hiszen az elkövetkező időszakban várható fordulatok olyan helyzeteket teremthetnek a magyarság számára, amelyekben meg kell védeniük kiharcolt jogaikat, legyen szó oktatásról, nyelvhasználatról, vagy éppen a helyenként megvalósuló kulturális autonómiáról.

A harmadik legfontosabb cél, a megújulás tekintetében Kelemen Hunor rámutatott: az RMDSZ jelöltlistáin rengeteg új jelölt szerepel, több nő és több fiatal, idén egy szórványból érkező jelölt is helyet kap Hargita megye listáján, választói igényre válaszolva ugyanakkor az RMDSZ a Magyar Polgári Párttal (MPP) is együttműködik, két befutó helyet biztosítva számára saját listáin. A jelöltlisták támogatására összegyűlt 230 ezer aláírást hétfőn adja le az RMDSZ Bukarestben a központi választási bizottságnál.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »