RMDSZ-kongresszus: a magyar párt szavatartó – mondta a román kormányfő

Megbízható, szavatartó partnerként jellemezte és a közös munka folytatására bíztatta a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) Florin Citu román miniszterelnök pénteken, a szövetség 15. kongresszusán, Marosszentgyörgyön.

Hírdetés

Az USR-PLUS szövetség kilépése miatt válságba került bukaresti jobbközép koalíciós kormány liberális miniszterelnöke megállapította: az RMDSZ az a komoly, felelősségteljes koalíciós partner, amely nem folyamodik zsaroláshoz, nem hátrál meg a nehézségek láttán, így közösen lehet az ország talpra állításáért, a helyi közösségek fejlesztéséért dolgozni.
   
Üdvözlő beszédében a román kormányfő leszögezte: felelőtlenség lenne az egészségügyi válság közepette kormány nélkül hagyni az országot, és egyértelművé tette, hogy az RMDSZ-szel közösen akarja folytatni a kormányprogram megvalósítását. Florin Citu az RMDSZ kongresszusának előestéjén a román közszolgálati televíziónak azt mondta: ha az USR-PLUS nem vonja vissza a „neofasiszta, oltásellenes” Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) közösen beterjesztett bizalmatlansági indítványát, akkor nincs más megoldása, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ jelöljeivel kell kiegészítenie kormányát és ehhez kell megszereznie a parlament támogatását.
   
Citu párton belüli politikai ellenfele, Ludovic Orban PNL-elnök és házelnök is az RMDSZ korrektségét, megbízhatóságát, a közös kormányprogram iránt tanúsított hűségét, tisztségviselői szakértelmét méltányolta, felidézve, hogy a szövetség legtöbbször a jobbközép román pártokkal vállalkozott közös kormányzásra, amikor pedig a baloldal volt hatalmon, többnyire parlamenti támogatás révén érvényesítette a magyar kisebbség politikai érdekeit.
   
A bukaresti kormányból frissen kilépett USR-PLUS nem képviseltette magát eddigi koalíciós partnere kongresszusán.
   
Marcel Ciolacu, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke az RMDSZ kongresszusán mondott üdvözlő beszédében nem ígért parlamenti támogatást az USR-PLUS nélkül kisebbségben maradt Citu-kabinetnek, de jelezte: a legsürgősebb feladatnak a megugrott energiaárak miatt nehéz helyzetbe került emberek segítését tartja, az ezt célzó intézkedésekhez a PSD valamennyi parlamenti erővel kész tárgyalni és összefogni. A PSD elnöke szerint a román politikustársadalom is tanulhat abból a komolyságból és szakszerűségből, ahogyan az RMDSZ politizál és gondoskodik az utánpótlásról.
   
Ciolacu a nemzeti kisebbségek partnereként jellemezte a PSD-t, amely mindig korrekt párbeszédet folytatott a kisebbségekkel.
   
A kongresszuson nem lesz tisztújítás. A szövetség legfőbb döntéshozó testülete meghallgatja és megvitatja Kelemen Hunor elnök beszámolóját, valamint módosítja az alapszabályát. Tematikus beszélgetéseket tartanak ugyanakkor a kongresszus keretében az RMDSZ családvédelmi programjáról és a jövő évi romániai népszámlálásról.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »