RMDSZ-es megelégedettség a választások után

RMDSZ-es megelégedettség a választások után

Kelemen Hunor szerint a vasárnapi önkormányzati választások egyelőre nem hivatalos eredményei azt igazolják, hogy az RMDSZ „azonos hullámhosszon van” a választókkal.

kelemen hunor_bKelemen Hunor

A szövetség elnöke hétfőn kolozsvári sajtótájékoztatón foglalta össze az alakulat eredményeit. Elmondta, az eddig ismert eredmények szerint az RMDSZ-nek a négy évvel ezelőttihez képest alacsonyabb részvétel ellenére is sikerült megőriznie vezető szerepét az erdélyi magyar politikai szervezetek között: 196 polgármesterjelöltje szerzett mandátumot, és további 7-8 olyan független vagy a Magyar Polgári Párthoz (MPP) tartozó jelölt van, akit az RMDSZ segített győzelemhez.

Kelemen Hunor azt is hozzátette, hogy a szövetség szinte mindenütt növelni tudta önkormányzati képviselőinek számát. Közölte, Maros és Szatmár megye tanácsában is az RMDSZ-é a legnagyobb frakció, ezért jó esély mutatkozik arra, hogy e megyékben az alakulat jelöltjét válasszák meg az önkormányzat elnökévé. Fontosnak tartotta ugyanakkor, hogy Bihar, Szilágy és Brassó megye önkormányzatában sem lehet többséget kialakítani az RMDSZ frakciója nélkül. Abbéli reményének is hangot adott, hogy Horváth Anna Kolozsvár alpolgármestereként folytathatja munkáját.

Kijelentette: a helyi koalíciós lehetőségekről szerdán Bukarestben tárgyal az RMDSZ elnöksége, a döntéseket pedig szombaton Kolozsváron fogja meghozni a Szövetségi Állandó Tanács. Hozzátette, a koalíciós megállapodásokat mindenütt a helyi igényekhez és lehetőségekhez igazítják, nem lesz egyetlen országos koalíciós partner. Kelemen a választók által is visszaigazolt jó döntésnek tartotta, hogy a szövetség kitartott a bírósági eljárás alá vont Ráduly Róbert és Antal Árpád mellett, és azt is, hogy függetlenként indította Soós Zoltánt Marosvásárhelyen. Reményét fejezte ki, hogy a Marosvásárhelyen alulmaradt magyar jelölt helyi vagy országos szinten folytatja közéleti szerepvállalását. Úgy vélte, Kereskényi Gábor személyében hozzáértő polgármestere lehet Szatmárnémetinek.

A szövetség székelyudvarhelyi kudarcát annak tulajdonította, hogy a leköszönő RMDSZ-es polgármester, Bunta Levente és az RMDSZ új polgármesterjelöltje, Arros Orsolya nem elő-, hanem rendes választáson küzdött meg egymással. Örömhírként közölte, hogy a szláv kisebbségekkel való bánsági összefogás meghozta az eredményét, és a szövetségnek sikerült visszakerülnie a temesvári tanácsba. Az RMDSZ elnöke az EMNP jelöltállításának tulajdonította, hogy a Temes megyei Óteleken a szövetség elveszítette a polgármesteri széket. Azt is megjegyezte: Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Nagyváradon is erősebb lehetne a magyar képviselet, ha az EMNP nem indult volna.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »