Rizskorpaolaj – a bőrápolás egyik legújabb csodája (X)

Rizskorpaolaj – a bőrápolás egyik legújabb csodája (X)

Ha azt a szót halljuk, hogy rizs, akkor először mindenféle rizses étel jut eszünkbe. Vagy ha nem az étkezés, akkor a Távol-Kelet, hiszen Kínában, Japánban a rizs a fő gabona. 

De a japánok számára a rizs nemcsak az ételek alkotóeleme, évszázadok óta ismerik és felhasználják a rizshéj alatti rész, a rizskorpa jótékony hatásait mind a bőrápolásban, mind az egészségmegőrzésben.

Rizsből is olaj, de hogyan?

A rizskorpaolaj a rizs külső héjának eltávolítása után a rizskorpából és a rizscsírából együttesen melegen kisajtolt anyag. A sajtolás után finomítják, közben kiszűrik a rostokat. Az eltávolított rostok után következik a szagtalanítás, amelyet gőzöléssel oldanak meg. Fontos, hogy csak olyan rizskorpaolajat vegyünk, amelynek előállításában vegyszereket nem alkalmaztak.

A rizskorpaolaj a bőr- és hajápolásban különös fontossággal bíró termék. Japánban már régóta a szépségápolás alapját képezi, nálunk még csak néhány éve ismerkednek vele a szépítkezni vágyók. A rizskorpaolajat szokták még rizsolajnak és rizscsíraolajnak is nevezni.

A rizskorpaolaj áldásos hatásai

Legfontosabb hatóanyaga a gamma-oryzanol, melynek köszönhetően tisztítja, frissíti, fehéríti a bőrt. Erős antioxidáns tulajdonsággal bír. Fényvédő hatású, védi a bőrt az UVA- és az UVB-sugárzásoktól. A fitoszteroloknak köszönhetően a bőrt fiatalon és feszesen tartja.

Hírdetés

A ferulasav alkotóeleme depigmentációs tulajdonságokkal rendelkezik, segít eltávolítani az elszíneződéseket és a pigmentfoltokat. Egyedülálló regeneráló hatású, nagyon komplex öregedésgátló készítmény.

A vitaminok közül E- és A-vitamin, ásványi anyagok közül magnézium, kalcium, kálium, foszfor, vas, cink és réz, valamint Q10 koenzim található benne.

Bármilyen bőrtípusra, sőt még érzékeny bőrre is használható, mivel nem irritálja azt. Javítja a bőr rugalmasságát és tónusát. Bizonyos típusú bőrbetegségek gyógyításában is szerepet játszik, pl. ekcéma, pikkelysömör, rosaceás bőr.

Érdekes tulajdonsága, összehasonlítva más olajokkal, hogy a legmagasabb a kalóriatartalma, és a rizskorpaolaj áll el a legtovább.

Kozmetikai felhasználhatósága

Sokoldalú pozitív tulajdonságainak köszönhetően rendkívül széles a felhasználhatósága. Bőrnyugtató és -regeneráló hatása miatt közvetlenül is felvihető az arcra, de arckrémekhez is keverhető. Éjszaka javasolt az alkalmazása a fokozottabb és kiegyensúlyozottabb hatás eléréséért.

A rizskorpaolaj hatékony összetevői révén hajápolásra is tökéletes választás. Nagyon jó a fejbőrön keresztül történő felszívódási képessége, de hajvégápolóként is használható.

A krémeken kívül felhasználható testápolókhoz, aromaterápiás készítményekhez. Kiváló alapanyag szappanokhoz, különösen samponszappanokhoz.

Amennyiben felkeltette érdeklődésedet bármelyik készítmény, a hozzávalókat megtalálod a Soapcenter webáruházban. A Soapcenter a natúrkozmetikumok készítőinek kínál többek között bázisolajakat, szappanalapokat, növényi vajakat, illóolajokat.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »