Riski katari bojkottja

Riski katari bojkottja

Régi polémia, mennyi engedelmességet követelhetnek meg különböző típusú és méretű szervezetek vagy közösségek vezetői.

Nem mellékes, vajon a szabályokat mások írják, vagy mi magunk alakíthatjuk. A futballban a játékosoknak igazán nincs nagy szabadságuk, az edző vagy a klub utasításait követik. Ezt a paktumot rúgta fel Riku Riski, a finn válogatott csatára, aki nem utazott el a válogatottal Katarba.

A finn labdarúgó-válogatott kedden Svédországgal játszott – 1-0-ra nyertek a finnek Markkanen találatával – ma pedig Észtországgal mérkőzik meg ugyancsak Katarban. A huszonhatszoros válogatott Riskit – jelenleg a HJK Helsinki csatára – is meghívták a közel-keleti edzőtáborba, de a játékos nem utazott el a válogatottal, mivel erkölcsi aggályai vannak. A 2022-es labdarúgó-világbajnokság házigazdáját több szervezet is megvádolta, hogy semmibe veszi az ember jogokat, kihasználja a munkásokat stb.  

Riski a Helsingin Sanomatnak nyilatkozta, hogy megbeszélte a dolgot a Markuu Kanerva szövetségi kapitánnyal, aki más véleményen volt, de megértette a játékos kifogásait.  A csatár kifejtette, ragaszkodott a döntéséhez, s nem volt hajlandó meggondolni magát. Kanerva elfogadta végül Riski döntését, de jelezte, hogy ennek következményei lehetnek: a játékost nem biztos, hogy behívja a 2020-as Eb-selejtezőre Olaszország és Örményország ellen.  

A történet azért is érdekes, mert a héten került sor a fővárosban, Dohában több észak-európai labdarúgó-szövetség elnökének és a katari labdarúgó-szövetség elnökének találkozójára. Épp a Finn Labdarúgó-szövetség elnöke, Ari Lahti nyilatkozta a találkozó után, hogy nem tűri az emberi és a munkajogok megsértését.

Hírdetés

Tavaly szeptemberben az Amnesty jelentése arról számolt be, hogy a kormány fogadkozásai ellenére sem javult a vendégmunkások helyzete Katarban. Több tucat vendégmunkás hónapokig nem kapta meg a bérét, a szállásuk nem megfelelő,

napi tizenhat órát dolgoztatják őket hőségben, a túlórákat nem fizetik ki, a munkabiztonság elmarad az előírttól, ezért mindennaposak a munkahelyi balesetek – már több mint ezren haltak meg eddig az építkezéseken.

A munkáltatók magukhoz láncolják a vendégmunkásokat, akik nem tudnak váltani, sem elhagyni az országot.

Riskire a magyar szurkolók is emlékezhetnek, a csatár csereként állt be 2015-ben Helsinkiben az Eb-selejtezőn, amikor Magyarország Stieber góljával győzött, de ott volt 2014-ben Győrben, amikor barátságos meccsen a finnek győztek 2-1-re. Kíváncsian várjuk, vajon lesznek-e követői az élsportban a bátor játékosnak.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »