Rio 2016 – Tapsvihar a fejkendős súlyemelőnek

Üdvrivalgással és vastapssal köszöntötte minden gyakorlata alkalmával a publikum a Riocentróban az Egyesült Arab Emírségek női súlyemelőjét, aki fejkendőben versenyzett az 58 kilogrammos súlycsoportban a riói olimpia hétfői napján.

A B csoport tagjaként induló Ayesha Shahriyar Mohamed Albalooshi a kategória teljes mezőnyének legszerényebb eredményével nevezett a viadalra, mégis úgy fogadta a negyedháznyi, mintegy másfél ezer néző, mintha az olimpiai bajnok versenyzett volna. Albalooshi hálásnak mutatkozott, hiszen a hatból öt gyakorlata is sikeres volt, és zajos ünneplés mellett fejezte be fellépését.

“A rokonszenv efféle megnyilvánulása teljesen érthető, és részben világszövetségünk sikere is, mivel az IWF élen jár a női egyenjogúság érvényre juttatásában, miközben ez a folyamat a muszlim világban még gyerekcipőben jár” – szolgált magyarázattal az MTI-nek Ádámfi Attila, az IWF főigazgatója.

Elmondása szerint a nemzetközi sportági szövetség 2011-ben kifejezetten az egyenjogúsítás jegyében fogadott el olyan szabálymódosítást, amely lehetővé teszi a muszlim sportolóknak, hogy saját vallási előírásaiknak tiszteletben tartásával tudjanak versenyezni.

“A fejkendő, a hidzsáb viseletének lehetővé tétele is szerepet játszott abban, hogy az emírségek igen kis számú sportolói küldöttségébe egy női súlyemelő is bekerült” – mondta Ádámfi Attila.

Rio 2016 – Először versenyzett hidzsábban amerikai sportoló olimpián

Ibtihaj Muhammad amerikai kardozó sporttörténelmet írt azzal, hogy hidzsábban, a muzulmán nők hagyományos fejkendőjében lépett pástra a riói olimpia egyéni versenyében.

“Sokan úgy gondolják, hogy a muszlim nők nem hallathatják a hangjukat és nem sportolhatnak. Ez nemcsak a muzulmán közösségen kívüli téves elgondolás, de azon belül is sokan így vélekednek. Szeretnék kitörni a kulturális normák keretei közül, szeretném megmutatni a lányoknak, fontos, hogy legyenek aktívak, fontos, hogy sportoljanak” – idézte őt a riói játékok honlapja.

A 30 éves vívó első asszóját 15-13-ra megnyerte az ukrán Olena Kravacka ellen a legjobb 32 között, de a következő körben nem bírt a francia Cecilia Berderrel, és 15-12-re kikapott.

A 2014-ben csapatban világbajnok Muhammad szombaton a csapatversenyben még bizonyíthat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »