Rio 2016 – Katonák az utak mentén, favelák a zárt sztráda mellett

A riói játékokon történt keddi, médiabuszt ért kődobálás a helyi lakosság elöl elzárt gyorsforgalmi úton, a Transolimpicán történt, mely az Olimpiai Parktól a Deodoro központba vezet, zsúfolt, rossz állapotú, többnyire burkolatlan házak végeláthatatlan erdejét keresztül szelve.

A több mint 40 kilométeres sztráda két oldalán kevéssel a játékok központjának számító rész elhagyását követően feltűnnek a favelák, azaz a nyomornegyedek, melyek lakói nem használhatják ezt a kiemelt útszakaszt, és elvileg nem is háborgathatják a versenyhelyszínekre igyekvőket. Erről a katonaság igyekszik gondoskodni, az út mentén több helyen egyenruhások posztolnak, vállukon vagy kezükben fegyverrel.

Kedden éjszaka még arról szóltak a hírek, hogy rálőttek egy újságírókat szállító buszra, mely a Deodoróban található, kosárlabda csoportmeccseknek is otthont adó Ifjúság Arénából tartott az olimpia fő sajtóközpontjába. A játékok biztonsági főnöke szerdán már azt mondta, kövekkel találták el a járművet, s a betört ablakok szilánkjai sebesítettek meg két embert. Az eset ugyanakkor nem a látványra kissé nyomasztó szegénynegyedeknél történt, hanem néhány kilométerre az Olimpiai Parktól, ahol az utat egy szakaszon domboldal, majd egy sűrű fás rész szegélyezi.

A biztonság egyik nagy kérdése volt a riói olimpiának a hírek alapján ijesztő méreteket öltött helyi bűnözés miatt. A szervezők igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy a vendégeket ne érjék támadások. A csarnokokba, stadionokba történő beléptetésnél szintén katonák fogadják az érkezőket, detektoros kapun kell átmennie mindenkinek, csomagját pedig ellenőrzik, igaz, nem a legalaposabban, van, például ahol nem is feltétlenül kérik, hogy nyissa ki a táskát annak gazdája.

Az olimpiai létesítményekben, a játékokhoz kapcsolódó valamennyi városrészben hatalmas számban vannak jelen a fegyveres erők tagjai.

A sportlövészetnek, öttusának, rögbinek, lovasversenyeknek is otthont adó, Rio észak-nyugati részén található Deodoróban azonban nem kell külön kivonulnia a hadseregnek, a versenyeket ugyanis egy nagy katonai körzetben, a Deodoro Katonai Faluban rendezik.

A sportlövők otthona, az öttusa és lovas arénáktól kissé távolabb található, kis túlzással a semmi közepén, s leginkább az egyszerű, de a célnak megfelelő jellemzéssel lehet leírni.

“Ez a katonaság lőtere, ami egyébként a sydneyi olimpia lőterének mintájára készült, csak néhány hibát belecsempésztek ahhoz képest” – mondta az MTI-nek Győrik Csaba, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Az objektumon láthatóan semmit sem változtattak az olimpiára, néhány Rio2016-os molinó került ki a pályákra, s noha a lövők így is megfelelő körülmények között versenghetnek egymással, a pálya és környezete nem nevezhető vendégcsalogatónak. Kerítéskordonok között lehet bejutni a versenyekre, járda híján az elszáradt és szétcsúszott gyeptéglák mellett elfutó földes úton, az épület pedig egy betonbunkerre emlékeztet.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Megveszik a bokszérmeket a riói olimpián ?A kardvívó Szilágyi Áron megvédte olimpiai bajnoki címétRovatok: SportTelepülés: BrazíliaCímkék: sport, Brazília, magyar sportolók, 2016. évi riói nyári olimpiai játékokForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »