Rimaszombatban megtekinthetők a „Fehér víz-barlang” képződményei

Rimaszombatban megtekinthetők a „Fehér víz-barlang” képződményei

A Gömör-Kishonti Múzeum a Hónap műtárgya program keretében idén decemberben a Murányi-fennsík barlangjának képződményeit mutatja be a közönségnek. A különleges képződmények december 1-je és december 30-a között lesznek megtekinthetőek a múzeum állandó honismereti kiállításának helyiségében.

Mint megtudtuk, a Gömör-Kishonti Múzeum gazdag gyűjteményalapjának megkerülhetetlen részét képezi a kőzettani gyűjtemény, mely azonban nemcsak kőzeteket és ásványokat foglal magába, hanem különféle barlangképződményeket is.

„Ezek a képződmények – az agyagon kialakult, lehulló szinterdísz, a patakban csiszolódott vagy épp lehullott cseppkövek – 2021-ben kerültek a múzeum birtokába. „A kiállításra került képződményeket a tiszolci barlangászklub elnöke és a barlang feltárását vezető Ing. Dušan Hutka ajándékozta múzeumunknak. Felajánlását ezúton is köszönjük” – tájékoztatta a sajtót Gálffy Mónika, a Gömör-Kishonti Múzeum biológusa.

Hírdetés

Hozzátette, az emlegetett barlang egy 37 méter hosszan elnyúló folyóvizi-korróziós barlang, mely a nevét („Fehér víz-barlang”) a törmelékből fölfakadó habos vízről kapta. A következtetések szerint a barlang egy terjedelmesebb rendszer részét képezi. A nagyközönség által nem látogatható képződményben napjainkban is folyik a feltárás, mégpedig annak reményében, hogy esetleg újabb barlanghelyiségekre lelhetnek a kutatók.

„A szinter egy fehéres színű kőzet, mely a barlangokban a kalcium-karbonát oldatból való kicsapódás következtében jön létre. Ebből alakulnak ki a karsztbarlangok belterét alakító képződmények, mint például a függőcseppkövek, az állócseppkövek, a szalmacseppkövek, a cseppkőfolyások, vagy épp a barlanggyöngyök. A szinterek és a különböző szinterdíszek számos tényező hatására aláhullnak a mennyezetről és így az omladék részévé válnak. Az omladékot a barlangászok időnként eltávolítják, hogy ezzel újabb barlangjáratok feltárását tegyék lehetővé” – nyilatkozta Gálffy Mónika, a Gömör-Kishonti Múzeum biológusa.

(HE/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »