Richter: tízezer külföldi munkás jöhet

Richter: tízezer külföldi munkás jöhet

Először ismerte el nyíltan Ján Richter (Smer) szociálisügyi miniszter, hogy a külföldi munkaerő nélkül nem boldogul a szlovák gazdaság.

Enyhén, 0,01 százalékponttal 5,94%-ra csökkent tavaly decemberben a munkanélküliség – ismertette a friss adatokat tegnapi sajtótájékoztatóján Richter. A munkaügyi hivatalokban 161 915 személyt regisztráltak, ami éves szinten 76 062 fővel kevesebb. Richter bízik benne, hogy idén sikerül tovább csökkenteni a munkanélküliek számát, bár a minisztérium már tudatosítja, hogy a szlovák gazdaság – főleg az autóipar – igényeit lehetetlen a hazai munkaerővel kielégíteni. Tavaly év végén közel 50 ezer külföldi dolgozott Szlovákiában, közülük több mint 27 ezer az unió tagállamaiból, valamivel több mint 21 ezer pedig harmadik országokból. A szlovák autógyártóknak ennél lényegesen több emberre lesz szükségük a következő években. A Volkswagen, a Peugeot Citroën és Kia szlovákiai autógyáraknak 2021-ig körülbelül 14 ezer szakképzett alkalmazottra lesz szüksége. Ebbe még nincs beleszámítva a Jaguar Land Rover, amely idén év végén kezdi meg a termelést, s amely minimum 2800 embert készül alkalmazni. „Ez az az adat, amelyet a gyártóktól kaptunk, ezzel dolgozunk” – mondta Richter, aki szerint már most biztos, hogy a 14 ezer munkahelynek körülbelül 75%- át nem tudják a szlovákiai munkaerőpiacról megtölteni, mivel rendkívül specifikus, magas fokú szakképzettséget igénylő állásokról van szó. A maradék 25 százalék viszont csak alacsony képesítést igényel, s a tárca erre akar összpontosítani. „Különböző intézkedéseket készítünk azért, hogy a munkáltatók az ilyen posztokat ne külföldiekkel töltsék be csak azért, mert olcsóbb munkaerők. Emellett már készül azoknak a szakmáknak a listája, amelyeket a munkáltatók igényei miatt gyorsított eljárásban kell külföldi munkaerővel betölteni” – mondta Richter. 

Hírdetés

Ján Richter (Smer) munkaügyi miniszter szerint 2017-ben Szlovákiában 49 478 külföldi dolgozott. „Ebből 27 726 az Európai Unió állampolgára, 21 752 pedig az úgynevezett harmadik országból származik” – mondta a tárcavezető. A külföldiek rendszerint a Pozsonyi, a Nagyszombati és a Nyitrai kerületben dolgoznak. A leggyakrabban szerbek vállaltak munkát Szlovákiában, a második helyen az ukránok állnak, a vietnamiak száma is látványosan emelkedik. „Szlovákiában jelenleg 12 259 szerb, 4626 ukrán és 696 vietnami dolgozik” – pontosított a miniszter. Ez éves szinten 6800 szerb, 2300 ukrán és 562 vietnami munkavállalóval van több.

Richter szerint a külföldiek munkavállalása ebben az évben sem fog lelassulni, a komolyabb szakképzéssel rendelkező állásokat ugyanis nem hazai munkanélküliekkel fogják betölteni. „A nálunk munkanélküli személyek túlnyomó többségben az alacsonyabb képzést igénylő állásokra alkalmasak, ám ezekből is elég van az országban, elfogadhatatlan, hogy az ilyen pozíciókat külföldiek foglalják el csak azért, mert olcsóbb munkaerőnek számítanak” – mondta Richter. Főleg a Rozsnyói, a Késmárki és a Rimaszombati járásban van még tartalék, e régiókban még mindig 15 százalék feletti a munkanélküliek aránya.

A miniszter bízik benne, hogy a külföldről érkező munkaerő ellenére idén tovább sikerül csökkenteni a munkanélküliséget, amely decemberben rekordalacsony szinten, 5,94 százalékon volt. „Azt szeretnénk, ha ez a szám év végén egy százalékponttal alacsonyabb lenne. Reális célkitűzésről van szó” – állítja a miniszter. (dem, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »