Richarlison, a vb-csodagól szerzője: „Egyszer egy fickó a fejemhez szegezte a fegyvert”

Richarlison, a vb-csodagól szerzője: „Egyszer egy fickó a fejemhez szegezte a fegyvert”

Richarlison, azaz Richarlison de Andrade csak hét évvel azt követően született, hogy – a mostani vb előtt – legutóbb egy brazil futballista két akciógólt szerzett a válogatott első mérkőzésén, egy világbajnokságon. Careca a svédek elleni, 32 évvel ezelőtti duplája óta az arany-zöld mezesek két világbajnoki címet nyertek, s még egyszer a döntőig jutottak.

Richarlison egy olyan államban született (Espirito Santo), ahonnan korábban ritkán emelkedtek ki futballsztárok. Egy ötvenezres, ottani léptékkel kisvárosban, Nova Veneciában. Mondjuk úgy: nem volt egyszerű a gyerekkora, ahogyan a legtöbb brazil futballsztárnak sem.

Miután Angliába igazolt, elmesélte egy interjúban: „Az életem többször véget is érhetett volna azért, mert rosszkor vagyok rossz helyen.

Egyszer egy fickó a fejemhez szegezte a fegyvert, mert azt hitte, drogdíler vagyok, aki megpróbálja elvenni a helyét.

Megijedtem. Azt gondoltam, ha meghúzza a ravaszt, meghalok. De túléltem, és továbbléptem. Volt egy álmom, hogy labdarúgó legyek, az edzésekre koncentráltam, és elértem a célomat. Mindig a helyes döntéseket hoztam, és Isten a megfelelő helyekre vezérelt.”

Szeretettel beszél Nova Veneciáról és annak Rubia nevű negyedéről, de azt sem titkolta: „Ahol éltem, sok ember kábítószerezett és tartott fegyvert, így bár csendes, de veszélyes környék volt. Többször kínáltak füvet, de hála Istennek soha nem szívtam el. A futballiskolám edzői rendőrök voltak, akik vigyáztak ránk, mindig jó tanácsokat adtak nekem és a bátyámnak.”

Hírdetés

Tizenhét évesen Belo Horizonte városába, Minas Geraisba igazolt, az America Mineiróhoz. Egyetlen szezont töltött csak ott, aztán elvitte a Fluminense, Rio de Janeiro piros-fehér-zöld klubja. Ott aztán nagyon ment neki, a menedzsere angliai szerződést ütött nyélbe. Richarlison Londonba költözött, a Watford csatára lett.

Ő volt az egyetlen játékos a csapatában, aki a Premier League 2017–2018-as szezonjának minden fordulójában játszott, öt gólt szerzett. A Watford szívesen megtartotta volna, de túlságosan csábító volt, hogy 23 millió fontot kereshet a brazil csatáron. Hiszen 11,2 millióért vette és 35 millió fontért adta el az Evertonnak. Ráadásul olyan bónuszokat kikötve, amik még feljebb srófolhatják az árat.

Richarlison négy idény töltött a liverpooli kékeknél, 152 hivatalos meccsen 53 gólt szerzett, ami kiváló mutató egy olyan csapatban, ami még közepesnek is alig volt mondható az angol élvonalban.

Idén a Tottenham már ötvenmilliót sem sajnált érte, Richarlison Hary Kane és Szon Hung Min, illetve a horvát Ivan Perisic mellé került a Spurs támadósorába. A klubjában egyelőre nem olyan eredményes, mint a válogatottban.

A szerbek elleni duplája után nyilvánosságra került, hogy 2018. szeptember 7. óta, amióta bemutatkozott a válogatottban, senki sem szerzett nála több gólt az arany-zöld (esetenként fehér vagy kék) mezben. 2022-ben hét mérkőzésen 9, összességében 39 találkozón 19 gól a mérlege.

Egyelőre.

Nyitókép: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »