Richard Gere, az olasz „kampányarc” – Emelkedőben a bevándorlásellenes álláspontot képviselő Matteo Salvini népszerűsége

Richard Gere, az olasz „kampányarc” – Emelkedőben a bevándorlásellenes álláspontot képviselő Matteo Salvini népszerűsége

Hollywoodi sztár állt az Olaszországot évek óta ostromló bevándorlók mellé, de Richard Gere szolidaritási akciója közvetett módon akár növelheti is az idő előtti választásokra készülő Matteo Salvini Liga-vezető népszerűségét, aki hamarosan egy új koalíció élén miniszterelnök lehet. A migráció képezi a központi kérdést az itáliai belpolitikában.
Az összeset elviheti a magángépén Hollywoodba, és segíthet nekik a villáiban. Köszönjük, Richard! – ezzel az ironikus Twitter-üzenettel válaszolt az olasz belügyminiszter a leginkább sármőr főszerepei miatt ismert mozicsillagnak, miután az megszakította toscanai családi pihenését, és az augusztus eleje óta a Földközi-tengeren köröző Open Arms NGO-hajó fedélzetére sietett, hogy személyesen biztosítsa támogatásáról a civil szervezeteket és a bevándorlókat.

Gere egy ­PR-videót is készített, amelyen arra kéri a hajó kikötését megtiltó olasz kormányt, hagyja abba az „emberek démonizálását”, és inkább segítsen rajtuk.

A világhírű színész Matteo Salvini olasz belügyminiszter kormányát Donald Trump amerikai elnökéhez hasonlította.

Hírdetés

A szóban forgó civil hajó egyébként a sokadik az elmúlt hónapokban, amely a Földközi-tengeren körözve próbál nyomást gyakorolni Olaszországra, illetve Máltára, hogy fogadja be a fedélzetén lévő migránsokat. Matteo Salvini nyomatékosította, erről szó sem lehet, a hajónak az olasz partok helyett más uniós tagállamban kell kikötnie.

Az olasz szenátus nemrég jóváhagyta azt a Salvini nevével fémjelzett törvénycsomagot, amely a migránsokkal érkező civil hajók kitiltását célozza, magas pénzbüntetést kiszabva azokra a kapitányokra, akik ellenszegülnek a törvénynek.

Szomráky Béla Olaszország-szakértő úgy látja, hogy megalázzák és hiteltelenítik az olasz államot azok a migránsokat mentő hajók, amelyek engedély nélkül lépnek be az ország területére. A szakértő azt mondta: ezekkel az illegális cselekményekkel a civilek általában a jogállamot támadják. Eközben Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter következetes, kemény politikája egyre népszerűbb Olaszországban – tette hozzá Szomráky.

A római politika erős embere múlt pénteken jelentette be, hogy „megszűnt a parlamenti többség”, és emiatt új választások kiírására van szükség Olaszországban. Salvini ugyanakkor bizalmatlansági indítványt kezdeményezett Giuseppe Conte kabinetje ellen. Az olasz kormánykoalíció tavaly júniusban alakult, miután az Öt Csillag Mozgalom szövetségre lépett a Ligával. Az olasz belügyminiszter által vezetett Liga a májusi európai parlamenti választásokon a legnagyobb párttá lépett elő, támogatottsága jelenleg meghaladja a 36 százalékot.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »