Rétvári: segítenénk az üldözött keresztényeket

Nyugaton figyelemfelhívással, keleten humanitárius segítségnyújtással Magyarország aktív szerepet kíván vállalni az üldözött keresztények megsegítésében – mondta Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Vatikánban folytatott megbeszélések után az MTI-nek szerdán.

Rétvári Bence arról tájékoztatott: a látogatás célja az volt, hogy a Vatikánban közvetlen tájékoztatást adjanak az üldözött keresztények megsegítésért felelős helyettes államtitkárság munkájáról, valamint egyeztessenek az együttműködési lehetőségekről és tervekről.

Az EMMI államtitkára vezette magyar delegációt Paul Richard Gallagher érsek a vatikáni államközi kapcsolatok titkára, Leonardo Sandri érsek a Keleti Egyházak kongregációja prefektusa, valamint Silvano Maria Tomasi érsek az Igazságosság és Béke Pápai Tanács tagja fogadta.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar kormány által szeptemberben felállított helyettes államtitkárság kettős cél tölt be: nyugaton a figyelemfelhívást szolgálja, vagyis a probléma szélesebb nemzetközi bemutatását, keleten pedig a humanitárius segítségnyújtásban kíván részt vállalni. A helyettes államtitkárság szoros kapcsolatban kíván állni a korunk keresztényüldözésével foglalkozó szentszéki intézményekkel és a veszélyzónákban szolgáló keresztény közösségek egyházi vezetőivel egyaránt.

Hozzátette, hogy a keresztény közösségeket a háborús övezetekben kettős pusztítás éri, mivel a konfliktus csapásain túl bizonyos országokban vallási támadások áldozatai.

„Nem engedhető meg, hogy kétezer éve egy helyen élő keresztény közösségeket üldözzenek, pusztítsanak el vagy erőszakkal áttérítsenek” – mondta Rétvári Bence. Hozzátette: egyes muzulmán közösségek még Európában sem tartják tiszteletben a keresztények vallásszabadságát.

Elmondta, hogy a Vatikánban bizakodással tekintenek a magyar kormányzati egység működésére azzal a reménnyel, hogy más ország is csatlakozik hasonló államtitkárság létrehozásával, ezek közötti európai hálózatot teremtve.

A helyettes államtitkárságot vezető Török Tamás kiemelte, hogy a keresztény üldözés iránti figyelem régóta fenáll a magyar kormány részéről, ahogyan a válságövezetek keresztény egyházak vezetőivel való kapcsolatkeresés is. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány támogatta az Ökumenikus Segélyszervezet iraki humanitárius szerepvállalását.

Bejelentette, hogy Magyarországra látogat a szíriai keresztény közösségek pátriárkája. A tervek között szerepel az üldözött keresztények megsegítése, valamint európai ösztöndíjak az üldözött keresztény közösség fiataljai számára, hogy utána tapasztalataikat hazájukban kamatoztassák.

Török Tamás Krakkó és a Vatikán után Bécsben egyeztet a helyettes államtitkárság munkájáról.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »