Rétvári: óriási zűrzavar van Kunhalmi Ágnes fejében

Napirend előtti felszólalás –  MSZP: óriási a tanárhiány

A szocialista Kunhalmi Ágnes arról beszélt, hogy az uniónak nem birodalmi törekvése van, hanem egy kísérlete arra, hogy a nemzetállamok ne egymást “kaszabolják”, hanem a saját jólétüket biztosítsák, a békét őrizzék. Szerinte a kormánypártok nacionalista mozgalomként tekintenek ’56-ra.

Demokratikus országot csak demokratikus oktatási rendszerrel lehet megvalósítani – hangoztatta. Felrótta: a pedagógusok tömegével hagyják el a pályát, óriási a tanárhiány, 2010 óta több mint 90 ezer hallgató esett ki a felsőoktatásból, az önfenntartó felsőoktatás meghirdetésével pedig még többen eshetnek ki. A közoktatásból több mint 80 ezren morzsolódtak le alapfokú végzettség nélkül – sorolta, és felhívta a figyelmet az oktatási minimumról szóló javaslatukra.

Hírdetés

Rétvári Bence úgy reagált: óriási a fogalmi zűrzavar a képviselő fejében, a nemzetállam számára egyenlő a háborúval. Kiváló beszéd volt, bármilyen kommunista szervezet konferenciáján elmondhatta volna az ’50-es, ’60-as években – jegyezte meg.

A képviselő elfelejtette korábbi oktatási javaslatait, a tandíjat, 15 ezer tanár elbocsátását, egyhavi bér elvételét, a kistelepülési iskolák bezárását – hívta fel a figyelmet. Idézte az ellenzéki párt ’56-os megemlékezésén elhangzottakat, és kikérte a tanárok nevében, hogy azt mondják rájuk, mindennap hazudnak.

Emlékeztetett: a kormány a pedagógusok bérét 50 százalékkal emelte, ingyenessé tették 1-9. osztályban a tankönyveket, két és félszeresére nőttek a szociális étkeztetési források.   


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »