Rétvári: Erősödik a múzeumok kiállítási kínálata

Erősödik a múzeumok kiállítási kínálata: hat év alatt félszáznál is több új múzeum jött létre, évente bő 200 kiállítással nyílik meg több, és már csaknem 400 millió forintra nőtt a korszerű kialakítású kiállítások célzott pályázati támogatása – közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-vel.

Rétvári Bence rámutatott: az elmúlt évek kiemelt kulturális és múzeumi támogatásai nagy mértékben szélesítették a kiállítási kínálatot országszerte.

Ismertetése szerint míg 2010-ben 4085, 2015-ben már 4292 kiállítás volt látható Magyarországon, vagyis több mint 200 kiállítással lett az ország gazdagabb. 2010 óta nemcsak a kiállítások, de a múzeumok száma is nőtt, mára 647 helyett 700 várja a látogatókat. Az erősödő kulturális kínálatot többek között a kormány egye bővülő forrású Kubinyi Ágoston Programja segítette elő, amely elsősorban az állandó kiállítások korszerűsítését, fejlesztését támogatja egyenként akár 35 millió forint értékben – közölte a parlamenti államtitkár.

Rétvári Bence kitért arra is: a közeljövőben megvalósuló múzeumi fejlesztések közül kiemelkedik a Magyar Nemzeti Múzeum körüli Múzeumkert történelmi hitelességű megújítása, amelyet a Palota-negyed felé való bővítés fog követni. Új tájegységgel bővülhet továbbá a Szentendrei Skanzen (Szabadtéri Néprajzi Múzeum), de az Iparművészeti Múzeum is végre elnyerheti méltó megjelenését és igazodva a kortárs irányokhoz dizájnrészleggel bővülhet.

Nemcsak a fővárosi, de a vidéki múzeumok is megújulnak: a Modern Városok Program keretében a Göcseji Falumúzeum, a Sóstói Falumúzeum és a Savaria Múzeum kap kormányzati támogatást az intézmény fejlesztésére.

Hozzátette: a magyar kultúra nemcsak itthon, hanem határokon túl is erősödik, hiszen a Csontváry-kiállítást láthatták idén Csíkszeredán is, Munkácsyt pedig Sanghajban és Pekingben. Itthon pedig olyan világhírű művészek kiállításai vendégeskedtek, mint Picasso vagy Modigliani, vagy épp az orosz avantgárd képviselői – emlékeztetett.

Rétvári Bence kitért arra is: Magyarország az Eurostat adatai alapján is élen jár a rekreációs, kulturális és egyházi költségvetési támogatásokban. Az Európai Unió 28 országa között Magyarország abszolút éllovasnak számít, a GDP 2 százalékának e területre fordított aránya messze felülmúlja az EU 1 százalékos átlagát.

Mindezek is mutatják, hogy reneszánszát éli a magyar múzeumi kultúra, a bővülés egyszerre szolgálja a kultúra, a művészetek, a történelem és a hagyományok sokszínűbb és izgalmasabb megismerését. A hazai kiállítások egyre több helyszínen tudnak vonzó alternatívát nyújtani más szabadidős programok mellett – fogalmazott az államtitkár.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »