Rétvári: A brüsszeli kétharmad demokratikus, a magyarországi nem

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy ideje a külpolitika területén véget vetni az egyhangú uniós döntések meghozatalával – számolt be a Politico.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Facebook-bejegyzésben arra hívta fel a figyelmet, hogy míg magyar baloldal itthon azt követeli, hogy ne kétharmados többséggel, hanem konszenzussal szülessenek a döntések, Brüsszelben azt követelik, hogy ne konszenzussal, hanem éppen ellenkezőleg, kétharmados többséggel dönthessenek.

Ursula von der Leyen szerint az Európai Uniónak képesnek kell lennie arra, hogy minél gyorsabban reagáljon a geopolitikai fejleményekre. A külügyek terén úgy gondolja, valóban át kellene térniük a minősített többségi szavazásra, azonban elismerte, hogy az unió döntéshozatalában – akár csak a külpolitikában – nehéz lenne ilyen jelentős változást elérni– számolt be a Politico.

Hírdetés

Von der Leyen szerint a külügyi kérdésekben személy szerint arra a következtetésre jutott, hogy az egyhangúság követelménye nem fenntartható, ugyanis az Európai Unió képtelen állást foglalni olyan kritikus ügyekben, amelyeket valamely tag blokkol.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Facebook-bejegyzésben reagált Ursula von der Leyen nyilatkozatára, mely szerint a magyar baloldal itthon 12 éve követeli, hogy ne kétharmados többséggel, hanem konszenzussal szülessenek a döntések, míg Brüsszelben jelenleg azt követelik, hogy ne konszenzussal, hanem éppen ellenkezőleg, kétharmados többséggel dönthessenek.

Az államtitkár hozzátette, a baloldal szerint a brüsszeli kétharmad demokratikus, míg a magyarországi kétharmad antidemokratikusnak minősül.

Csütörtökön kezdődik az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója, amelyen az előzetes napirend szerint többek között Ukrajna, Moldova és Georgia tagjelöltté válásának, továbbá Horvátország belépésének az eurózónába kérdéséről döntenek. Az uniós csúcson az állam- és kormányfők egyhangúan hozzák meg a döntéseket, továbbá minden egyes tagnak vétójoga van.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »