Rettegő Fidesz: már a kampány alatt sem enged plakátolni

Rettegő Fidesz: már a kampány alatt sem enged plakátolni

Az Index írt arról, hogy 2018. január 26-án Győr és Hatvan közterület-használati rendeletét is különös ponttal egészítették ki a helyi képviselők.

 • Győrben úgy döntöttek – 30/A. § (1) –, hogy választási plakát a város teljes területén az önkormányzat e célra biztosított „önálló hirdetési berendezésén” helyezhető csak el.
 • Hatvanban „műemlékvédelmi, környezetvédelmi okból” hivatkozva tiltották be – 16. § – lényegében a teljes belvárosban a választási plakátok kihelyezését.
 • Azonban a plakátok kihelyezését a választási eljárásról szóló kétharmados törvény szabályozza, helyi rendeletekkel további korlátozást bevezetni nem lehet. A törvény fő szabálya szerint kampányidőszakban a plakátok korlátozás nélkül elhelyezhetők.

  Annyi kivétel van, hogy épületre, kerítésre csak engedéllyel lehet plakátozni; hirdetési berendezést, óriásplakátot csak a szabályoknak megfelelően lehet kihelyezni; a plakát nem takarhat el másik választási plakátot, és könnyen eltávolíthatónak kell lennie; illetve az önkormányzat a település egy részén műemlékvédelmi vagy környezetvédelmi okból megtilthatja plakát, illetve óriásplakát elhelyezését.

  Durva, de az Index érdeklődésére a megyei kormányhivatalok szerint a rendeletekkel minden oké.

  De vajon mi lesz a félelem bére?


  Forrás:alfahir.hu
  Tovább a cikkre »