Retteg Orbán népszavazásától Luxemburg külügyére

Az Európai Unió „meghal”, ha uniós kérdéseket népszavazással döntenek el – mondta Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter az ARD német országos köztelevízió Europamagazin című műsorának hétvégi adásában.

A szocialista politikus elmondta: „Orbán Viktor Magyarországon most népszavazást tart, és azt mondja, hogy egy migráns sem jöhet Magyarországra.” A magyar miniszterelnök „meg fogja nyerni ezt a referendumot”, és ha Magyarország népszavazást tart, akkor talán más tagállamok is így tesznek, és „dobhatjuk a szemétdombra az Emberi Jogok Európai Egyezményét” – mondta Jean Asselborn.

Ha az utóbbi tíz évben kibontakozott folyamatok tovább tartanak, kialakul egy „mag-Európa”, és azon országok, amelyek nem akarnak ezzel a „sebességgel” haladni, kénytelenek lesznek a döntéshozatalban megelégedni egy „másmilyen jelentőséggel” – tette hozzá.

„Nem fogadhatjuk el, hogy a szolidaritás megszűnik az Európai Unióban”, és ebben a kérdésben minden tagállamnak állást kell foglalnia, „igennel vagy nemmel” – hangsúlyozta a luxemburgi külügyminiszter.

Úgy vélte, el kell dönteni, hogy az EU „vonszolja-e magát tovább letargikusan”, vagy vegyen új lendületet, és ha egy ország azt mondja, hogy „nincs szükségünk Schengenre, az euróra, a szabad mozgásra, a szolidaritásra, a strukturális és kohéziós alapokra”, akkor be kell látni, hogy „zárt intézménnyé” lehet tenni uniós tagállamokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »