Részletesebb nyugdíjszámla

Részletesebb nyugdíjszámla

A nyugdíjrendszer harmadik pillérében takarékoskodók 2019 januárjától részletesebb tájékoztatást kapnak a megtakarításaikról – derült ki Ján Richter (Smer) munkaügyi miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A harmadik nyugdíjpillérben körülbelül 770 ezer ember takarékoskodik. Nyugdíjszámlájuk kivonata a jövő év kezdetétől több fontos információval bővül. A takarékoskodók például megtudhatják, hogy hány éves korukban teljesítik a feltételeket az önkéntes nyugdíjbiztosításból származó járulékos nyugdíj kifizetéséhez, részletes szétírást is kaphatnak az elmúlt évi befizetésekről. A sajtótájékoztatón részt vett Jana Kolesárová, a tárca munkatársa, aki elmondta, a jelenlegi kivonat nem megfelelő, hiszen a megértéséhez szakember segítségére van szükség. „A kivonat nem tartalmaz több lényeges információt. A takarékoskodók nem tudhatják, hogy eleget fizetnek-e be, és azt sem, hogy végül milyen összeget várhatnak a nyugdíjbiztosításuktól.” Kolesárová hozzátette, hogy az új kivonatokat mind a négy önkéntes nyugdíjbiztosító elektronikus formában fogja elküldeni az ügyfeleknek. Ha valaki nyomtatott formában szeretné megkapni, azt külön kell kérvényezni a nyugdíjbiztosítóknál.

Hírdetés

Richter kitért a harmadik pillért érintő előnyugdíjak bevezetésére is. Elmondása szerint a munkaügyi minisztérium szeretné, ha az előnyugdíjak kifizetése már öt évvel a nyugdíjba vonulás előtt elkezdődne, ebbe azonban a pénzügyminisztérium egyelőre nem egyezett bele. Richter hangsúlyozta, hogy ennek ellenére nem mond le az elképzelésről, és az előnyugdíj korábbi fizetését már jövő év januárjától szeretné bevezetni.

A sajtótájékoztatón felmerültek a nyugdíjba vonulás maximális határának megszabása, vagyis a nyugdíjplafonnal kapcsolatos kérdések is. A munkaügyi miniszter elmondta, hogy a kormánykoalíciónak továbbra sem sikerült megegyeznie erről. „Jelenleg két javaslatról tárgyalunk. Az egyik értelmében a nyugdíjkorhatár 64 év lenne. A másik javaslatot a Híd nyújtotta be, ez az úgynevezett cseh modell. A kettő jelentősen eltér egymástól, ezért további tárgyalásokra van szükség” – jelentette ki Richter.

A Híd azt szeretné elérni, hogy öt évre előre, érthetően és átláthatóan hozzák nyilvánosságra a nyugdíjkorhatár emelkedését. 2024-ig évente két hónappal emelkedne a korhatár, majd újra a várható átlagéletkor alapján határoznák meg, de egész hónapokra kerekítve.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »