Reszkethetnek a károsultak: jön Mészáros embere

Reszkethetnek a károsultak: jön Mészáros embere

Csík Zoltán durván beszállt a szállodabizniszbe, még osztrák síparadicsom is landolhat nála. Ennek a Quaestor és a Buda-Cash (BC) károsultjai ihatják meg a levét, hiszen a cégek korábbi portfóliójából kerülhetnek ki az ingatlanok. Az már csak hab a tortán, hogy a szektorban akár 520 milliárdnyi uniós forrás is landolhat, amit Orbán egyik leghűségesebb minisztere, Seszták Miklós fog szétosztani.

Csík Zoltán és Mészáros Lőrinc ezer szállal szőtt kapcsolatával kezdi Hotelhalmozás című cikkét a Figyelő. A 45 éves exrendőr, aki Doszpot Péter helyettese is volt, és hazánk „legtehetségesebb” gázszerelője most a szállodabizniszben nyomul, a Magyar Nemzet a kapcsolatot bizonyító céghálót az egerszalóki Saliris Resort bekebelezés kapcsán mutatta be.

Retteghetnek a károsultak

Itt került elő az Event-Immo Kft., aminek „valójában összetett a tulajdonosi háttere, de közvetve Csík is benne van a társaságban”. Ez a cég felel az „egykori Quaestor-vagyon szinte egyetlen valóban értékesnek tűnő befektetésének, vagyis a mátraházi Lifestyle Hotel Mátrának a működéséért is” – írja a Figyelő. Ugyan a felvásárlás még nem lehetséges, mert a hotel bűnügyi zár alatt van, de a károsultak máris cidriznek, mert aki ilyen erős politikai kapcsolatokkal bír, az jó áron vihetné. És ugye, ami jó a vevőnek, az rossz a károsultnak.

Más cég, más károsultak

A lap szerint a Mészárol-Csík tandem elkezdett legyeskedni egy bizonyos Optimus Group körül, olyannyira, hogy Csíkot a cég igazgatóságába javasolták a részvényesek (a végén nem került be). A vállalat azért lehet érdekes a párosnak, mert portfóliójában szerepel a Holiday Resort Kreischberg-Murau, mely a Buda-Cash fejes, Pintér Zoltán nagy álma volt. A hotel télen a síelés miatt pörög jól, nyáron viszont az osztrák Forma–1-es nagydíj 50 kilométeres közelsége jelent tuti bizniszt.

Az ausztria Holiday Resort Kreischberg-Murau Fotó: MN-archívum

A Figyelő cikke ezt követően egy bonyolult céghálóz vázol fel, mely az Optimus és a BC kapcsolatát hivatott bizonyítani. „A nyilvános társaság Optimus azonban már igyekszik levetni magáról a Buda-Cashez való kapcsolat bélyegét. Vezetői a nyilvános létre hivatkoznak, vagyis azt mondják, ők sem tudják, hogy kik a jelenlegi részvényeseik.”

Mutyiszagú

De a dokumentumok bizony azt mutatják, hogy a Buda-Cash Brókerház Zrt. f.a. eladott egy 7,11 százalékos Optimus csomagot – a Figyelő információi szerint – a megyei szintű fideszesekhez köthető Status Capitalnek. A pakettért ekkor 90-115 milliót fizettek, ami 4-5 forintos részvényárat jelent. „Az alacsony ár akkor még reális volt, azóta azonban megmozdult valami, és mára egy papír már 14-et ér. Szegény BC-károsultak, akik a felszámolási vagyon növekedésében bíztak, most ehetik a kefét…” – írja a lap.

Extrapofit

És, hogy miért annyira jó most szállodatulajdonosnak lenni? A Figyelő szerint azért, mert őrült pénzeső zúdulhat a szektorra. Akár 520 milliárdnyi uniós pénzt is kiszórhatnak. „Úgy tűnik, ez most az egyik legfontosabb pénzosztási terep” – írja a lap. A hatalmas összeg felett pedig Orbán leghűségesebb minisztere, Seszták Miklós diszponálhat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »