Restaurálták a bögözi templom kazettás mennyezetét

Szeptember 16–17-én adják át a bögözi református templom restaurált kazettás mennyezetét. A könyvbemutatóval egybekötött ünnepséggel féléves munkafolyamatot zárnak le.

A Hargita megyei község műemléktemplomának teljes restaurálása 2008-ban kezdődött az Új Ezredév Alapítvány ösztönzésére. Az alapítvány finanszírozta az előkészítő tanulmányokat, a művezetőt és a festett kazetták felújítását. Az elmúlt hat hónapban a kazettás mennyezet feljavítását a helyszínen végezték. Első lépésként kezelték a fát a kórokozók ellen, majd a repedéseket tömítették, és a felületet portalanították. Ezek után a már meglévő festékréteget rögzítették, és megerősítették a kontúrokat, végezetül védőréteggel vonták be a felületet. Jövő pénteken, szeptember 16-án a szakemberek bejárják a helyszínt, és megvitatják a felújítás következő lépéseit. Az átadó ünnepséget szombaton 10 órától tartják a templomban, Pitó Zsolt bögözi lelkipásztor köszönti az egybegyűlteket.

A restaurálási program eredményeiről és a hátralévő feladatokról Benczédi Sándor műemlékszakértő, a program tervfőnöke számol be, a festett faberendezések munkálatait Mihály Ferenc farestaurátor ismerteti. Ünnepi beszédet mond Sergiu Nistor, az államelnöki hivatal főtanácsadója, Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete, Szentkirályi Miklós, a Magyar Művészeti Akadémia restaurátora, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Borboly Csaba, Hargita megye tanácselnöke. A rendezvényen az Új Ezredév Alapítvány Civil műemlékvédelmi kézikönyv 2015 című kiadványát is bemutatják.

kronika.ro


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »