Repülőtéri „lézertámadások” Marosvásárhelyen

Repülőtéri „lézertámadások” Marosvásárhelyen

Veszélyes szórakozás dívik a marosvásárhelyi repülőtér környékén: egyes kerelőszentpáli fiatalok sportot űznek a közeli Transilvania Nemzetközi Repülőtérre landolni készülő gépek pilótáinak megzavarásából. A fiatalok ugyanis lézerceruzával világítanak be a leszállni készülő repülőgépek pilótafülkéjébe. Repülésbiztonsági szakemberek szerint akcióik rendkívül veszélyesek lehetnek. 

repter_img_43361-digit-serial-number__or_b

Lapunk pilótáktól szerzett értesüléseit Simon István, Kerelőszentpál polgármestere is megerősítette, kifejtve, hogy a helyi rendõrség több elkövetőt is azonosított, akiktől elkobozta a játékszert. A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője viszont úgy tudja, a hatóságok tehetetlennek bizonyultak. „Több személyt átvizsgáltunk, találtunk is több lézerceruzát, de egyik sem működött” – mondta el Andreea Pop.

A rendőrségi szóvivő szerint a hatóságok keze is meg van kötve, hiszen legfeljebb közrendháborításért bírságolhatnának az 1991. évi 61-es számú törvény értelmében. A lézerceruza elkobzása jóformán nem jelent semmit, hiszen a szórakozni vágyók az első kínai boltból pár lejért újat vásárolhatnak. Magyarországon, ahol hat-hét éve vált divattá a pilóták megzavarása, a rendőrség több budapesti és környékbeli személyt is őrizetbe vett. 

A marosvásárhelyi reptérről több járatot is indító Wizz Air légitársaság egyik, neve elhallgatását kérő pilótája lapunknak elmondta: ha a lézer a szembe süt, az olyan, mintha egy fényképezőgép vakujába néznél. „Világszerte nagy gondot jelent az efféle felelőtlen szórakozás. Leszállás közben ez fölöttébb bosszantó, hisz pár másodpercre elvakíthat. Szerencsére, hogy a vicces kedvű lézerezőknek kevés az esélyük, hogy mindkét pilótát egyszerre vakítsák meg” – magyarázta a magyarországi pilóta.

Owain Jonesnak, a Wizz Air vállalati kapcsolatok igazgatójának nincs tudomása a reptéri incidensekről, viszont teljesen hihetőnek tartja, hisz egy, helyenként lecsengő, máshol fellángoló nemzetközi jelenségről van szó. „Eddig egyetlen pilótánk panasza sem jutott el hozzám, ami viszont nem jelenti, hogy nincsenek ilyen gondok, hisz afféle divat a repterek körüli lézerezés. Ami biztos: emiatt eddig egyetlen incidensünk sem volt” – válaszolta lapunknak a vásárhelyi reptéren legnagyobb forgalmat lebonyolító légitársaság illetékese. Vladimir Mihai Vasilescu, a légikikötő igazgatója azonban több hónap elteltével sem volt hajlandó válaszolni az írásban feltett kérdéseinkre.

Lapunk egy szemorvos véleményére is kíváncsi volt. Elekes Ella marosvásárhelyi szakember úgy véli, hogy az egyszeri bevillantás nem okozhat gondot, ám ha a fény intenzitása nagy, akár retinakárosodással is járhat. „Amennyiben a lézerező jól céloz, a pilótánál néhány másodperc erejéig fényvakság is beállhat, ami rosszabb esetben akár egy percig is elhúzódhat” – mondta a szemorvos.

A lézerezésnek nemzetközi szinten már voltak súlyos következményei: év elején a Virgin Atlantic London és New York közti járatát teljesítő A340-ese a Heathrow repülőtérről szállt fel, amikor a gépet „lézertámadás” érte. A kapitány döntése nyomán a 252 utast szállító gép egyórányi repülés után, Írország partjairól tért vissza és szállt le ugyanarra a pályára, mivel a lézert kapott másodpilóta szeme nem jött rendbe. A brit légügyi hatóság akkor kifejtette, hogy a repülőgépek lézerezése komoly biztonsági kockázat, és büntetőjogi felelősségre vonással jár.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »