Republikon: nyolc százalékot zuhant a Fidesz

Jelentős mértékben csökkent a Fidesz–KDNP szavazótábora: a kormánypártok a pártválasztók körében a múlt havi 51 százalékos eredmény helyett immáron 43 százalékon állnak – derül ki a Republikon Intézet legújabb felméréséből.

A május végi közvélemény-kutatásból az is kiderül, hogy a Fidesz visszaeséséből a kis baloldali pártok profitáltak, a Demokratikus Koalíció például 3 százalékkal növelte támogatottságát, így ők most 8 százalékon állnak. Erősödött az MSZP is, Tóbiásék 20 százalékot hoztak. Az LMP 5 százalékkal, az Együtt 3-mal, a Liberálisok 1-gyel állnak, és mérhető lett a Párbeszéd Magyarországért is, ők is 1 százalékot hoztak össze.

A Jobbik is erősödött, de nem éri el az MSZP-t, Vona Gábor pártja 18 százalékos támogatottságot tudhat magáénak.

Vezet a Fidesz, erősödik a DK

A teljes népességen belül a kormányzó Fidesz–KDNP szövetség 3 százalékpontot veszített és jelenleg 27 százalékon áll, ebben a tekintetben is másodikak a szocialisták 12 százalékkal, de holtversenyben állva a Jobbikkal. A Gyurcsány-féle DK 5, az LMP 3, az Együtt 2, a PM pedig 1 százalékot tud felmutatni. Továbbra is jelentős azok aránya, akik nem tudnak vagy nem akarnak pártot megnevezni: a megkérdezett minta alapján a lakosság 35 százaléka – írja a Republikon,

A biztos szavazó pártválasztóknál a helyzet a következő: Fidesz–KDNP: 44, MSZP: 20, Jobbik: 19, DK: 9, LMP: 4, Együtt: 3, PM: 1 százalék.

A baloldali-liberális pártok kormányzását akarók aránya felzárkózni látszik a Fidesz kormányzását preferálók mértékéhez, a két csoport aránya 41 százalék, illetve 33 százalék. A Jobbik kormányzását a megkérdezettek 20 százaléka óhajtja – áll a Republikon felmérésében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »