Republikon: Botka beérte volna Orbánt?

Republikon: Botka beérte volna Orbánt?

Majdnem olyan népszerű Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, mint Orbán Viktor, legalábbis egy friss kutatás szerint. A Republikon jutott erre az eredményre, ráadásul azt is kiderítették, hogy a széles táborral bíró bizonytalanok között a szocialista induló a legnépszerűbb.

Hajszál híján beérte az MSZP-s Botka László népszerűsége Orbán Viktorét – legalábbis ezt állapította meg a Republikon Intézet. (A Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke az egykori SZDSZ-es Horn Gábor.) A felmérés szerint a jelenlegi miniszterelnököt a megkérdezettek 46 százaléka kedveli, míg a szocialisták kormányfő-jelöltjénél ez a szám 44 százalék. A harmadik eddig ismert várható miniszterelnök-jelöltről, Vona Gáborról a válaszadók 31 százalékának van pozitív véleménye.

Olimpia: inkább nemAz emberek csaknem fele, 44 százaléka gondolja úgy, hogy nem kellene megrendezni a 2024-es olimpiát Magyarországnak, míg a válaszadók egynegyede támogatná, hogy Budapesten legyenek a világjátékok. A Republikon kíváncsi volt ugyanerre a fővárosiak körében is, hiszen ők azok, akik nem kizárt, hogy dönthetnek is a kérdésben. Ebben a szegmensben már kiegyenlítettebb az arány: mind a támogatók, mind az ellenzők a megkérdezettek egyharmadát teszik ki.Érdemes ugyanakkor megnézni, hogy milyen arányok alakulnak ki akkor, ha csak azokat a válaszadókat vizsgáljuk, akiknek határozott véleménye van a kérdésben. Ebben a körben az eredmény már egyértelmű: a véleménnyel rendelkezők 53 százaléka nem támogatja, hogy a főváros olimpiát rendezzen, és vélhetően egy népszavazáson is ellene szavazna.Ha a pártok szavazóira vetítve merül fel a kérdés, igen éles határ húzódik a Fidesz és a baloldali pártok szimpatizánsai között. Míg a kormánypárt támogatóinak mindössze 22 százaléka ellenzi az olimpia budapesti megrendezését, ez az arány a baloldali és liberális választók között már 82 százalék. A Jobbiknak érezhetően nincs saját álláspontja, és ez a szavazói körében is látszik.

Az intézet arra is külön kíváncsi volt, hogy a jelenleg igen nagy táborral rendelkező bizonytalanok kit kedvelnek a legjobban, ebben a „versenyben” Botka László lett a befutó. Őt ugyanis a pártpreferenciával nem rendelkezők 44 százaléka kedveli, Orbán Viktor itt 29, Vona Gábor pedig 26 százalékon áll.

A Republikon a miniszterelnök-jelöltek mellett a pártelnökök népszerűségét is mérte, itt az LMP-t vezető Szél Bernadett, illetve Orbán Viktor vitte a pálmát. Mindkettőjük népszerűsége 46 százalékos, azaz a válaszadók közül ennyien mondták azt, hogy kedvelik vagy kifejezetten kedvelik az adott politikust. A pártelnökök rangsorában Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke áll a harmadik helyen 37 százalékkal, míg 30 százalék körüli eredményt ért el egyaránt Vona Gábor, az MSZP-s Molnár Gyula, az Együttet vezető Juhász Péter, vagy éppen Fodor Gábor. A legkevésbé kedvelt Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnökéről a válaszadók csupán egyötöde mondott pozitív véleményt.

 

Áder népszerűbb Majtényinél

A Republikon méréséből az is kiderül, hogy az államfő-jelöltek közül a jelenlegi köztársasági elnök, Áder János a népszerűbb 57 százalékkal, de a megkérdezetteknek a baloldali pártok által jelölt Majtényi Lászlóról is pozitív véleményük van, mert 43 százalékuk kedveli. A különféle pártok szavazóinak hozzáállását vizsgálva nem meglepő az eredmény: a Fidesz támogatóinak elsöprő többsége Áder Jánost, a baloldali szimpatizánsok több mint kétharmada pedig Majtényi Lászlót kedveli inkább. A Jobbik szavazói megosztottak, 30 százalékuk a jelenlegi államfőről, míg 21 százalékuk baloldali kihívójáról van jó véleménnyel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »