Republikánusok egész sora bírálta Trumpot

Hétfőn vezető republikánus politikusok egész sora fejezte ki elégedetlenségét Donald Trump nem szűnő kirekesztő megjegyzései miatt, amelyeket egy spanyolajkú felmenőkkel rendelkező bíróra tett, sőt, az egyik befolyásos politikus szerint ha Trump nem változtat a magatartásán, a Republikánus Pártnak át kell gondolnia, hogy valóban ő lenne-e a megfelelő elnökjelöltjük.

A Republikánus Párt meghatározó politikusai – köztük képviselők és szenátorok – szólították fel Donald Trumpot, a párt várható elnökjelöltjét, hogy hagyjon fel Gonzalo Curiel bíró folyamatos bírálatával. Gonzalo Curiel az a bíró, aki a Trump Egyetemen történtek miatti pereket felügyeli, s a múlt héten hozzájárult, hogy négyszáz oldalnyi dokumentumot nyilvánosságra is hozzanak. Trump többször is azt hangoztatta, hogy a bíró részrehajló, mert mexikói származású. A bíró egyébként amerikai és Indiana államban született, a felmenői voltak spanyolajkúak. Mind a szenátus, mind a képviselőház republikánus vezetői elítélően nyilatkoztak Trump megnyilvánulásairól.

Újabb taktika az ország megosztására

Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője aggodalmának adott hangot, sőt, még arra is utalt, hogy az ő felesége – aki japán származású – szintén emigránsként került az Egyesült Államokba, még nyolc esztendősen. Paul Ryan, a képviselőház elnöke egy rádióinterjújában azt mondta, hogy Trump gondolkodásmódját teljes egészében elutasítja. Newt Gingrich, volt képviselőházi elnök pedig, akit Trump esetleges alelnökjelöltjeként is emlegetnek, a The Washington Postnak fejtette ki, hogy Trump megjegyzései „elfogadhatatlanok” és „megbocsáthatatlanok”.

John Kasich ohiói kormányzó, aki nemrégiben szállt ki a republikánusok elnökjelöltségéért folyó küzdelemből, Twitter-üzenetben közölte hétfőn: „etnikai hovatartozásuk vagy vallásuk alapján támadni bírókat újabb taktika az ország megosztására”. Kasich bocsánatkérésére szólította fel Trumpot. Jason Chaffetz utahi republikánus képviselő a Fox televíziónak adott hétfői nyilatkozatában úgy fogalmazott: az amerikaiakat kifejezetten zavarja, hogy Trump az etnikai hovatartozása alapján akar hitelteleníteni egy bírót. Susan Collins, Maine állam republikánus szenátora ugyancsak elfogadhatatlannak minősítette Trump megjegyzéseit, s azt mondta: ezek nem az amerikai értékrendet képviselik. Jeff Flake arizonai szenátor – szintén televíziós interjúban hétfőn – még azt is felvetette, hogy amennyiben Trump nem képes változtatni, akkor a Republikánus Párt nagy bajba kerül, s akkor ő, személy szerint nem tudja támogatni Trump elnökjelöltségét.

Maga Trump nem vonta vissza kijelentéseit, és hétfőn, a Fox televízióban visszautasította a Republikánus Párt bírálatait. Kitartott álláspontja mellett, miszerint aggodalmai megalapozottak. „Csak arra akarok rájönni, hogy miért nem bánik velem korrekten egy bíró. S egy csomó ember egyetért velem” – fogalmazott az ingatlanmágnás a republikánusokhoz közel álló televízióban hétfőn délelőtt.

Aggódnak a Goldwater-hatás miatt

A Republikánus Párt vezető személyiségeinek táborában egyre növekszik az aggodalom, hogy a párt Trumppal csúfos vereséget szenved a novemberi elnökválasztáson. Mitch McConnell, a republikánus szenátorok frakciójának vezetője még vasárnap mondta az egyik televíziós műsorban, hogy sok republikánus kifejezetten az úgynevezett Goldwater-hatás miatt aggódik. Barry Goldwater arizonai republikánus szenátor  az 1964-es választásokon a republikánusok elnökjelöltje volt, aki a polgári jogokat biztosító törvény ellenzésével kifejezetten elidegenítette a párttól az afroamerikai választókat. Republikánus politikusok most attól tartanak, hogy ugyanez történhet az egyre gyarapodó lélekszámú amerikai spanyolajkú közösségekkel is.

A Trump Egyetemet egyébként nonprofit oktatási intézményként alapította Donald Trump két kollégájával együtt 2004-ben Kaliforniában, 2005 és 2009 között működött. Nem akkreditált felsőoktatási intézmény volt, mégis Trump akkreditáltként hirdette. A szemináriumokon egyebek között vállalkozási, ingatlanfejlesztési és vagyonkezelési ismereteket oktattak, borsos tandíj fejében. Miután különböző perek indultak az intézmény ellen, 2010-ben bezárta a kapuit. 2013 óta azonban illegális üzleti gyakorlat címén vizsgálat folyik ellene, és már tavaly ősszel – még a választási kampány kezdete előtt – sajtóhírek szóltak arról, hogy az egész intézmény nem más, mint csalás.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »