Repedeznek a házak a teherforgalomtól Sepsiszentgyörgyön

Repedeznek a házak a teherforgalomtól Sepsiszentgyörgyön

Elkeseredett családok keresték fel a Háromszék szerkesztőségét a sepsiszentgyörgyi Cigaretta utcából: az ott zajló és napról napra erősödő teherforgalom miatt repedeznek meg a házaik, remegnek a bútorok és a lakók is, már éjszaka sem tudnak pihenni. A gond többéves, és egyelőre nem a megoldása, hanem a súlyosbodása várható, hiszen a Kós Károly út javítása miatt még több jármű fog a kerülő útvonalon közlekedni.

Kívülről békésnek, rendezettnek tűnik a Cigaretta utca, különösen az áthaladónak, de elég egy negyedórát álldogálni a járdán ahhoz, hogy az ember hangulata megváltozzon: szinte percenként elzúg egy teherautó, és csakugyan remeg a talaj a lábunk alatt. Több házba is behívnak, mutatják a falakat: hosszú, zegzugos repedések futnak rajtuk végig, olykor a bal alsó saroktól a jobb felsőig ferdén, de vannak nagyjából vízszintes, függőleges, elágazó repedések is, a kőtalapzaton, emeleten, elöl, hátul, az udvari járdán… Van olyan utcai szoba, amelynek három fala repedezett, és olyan ház, amelynek a mélyebb alapozású, hátsó bővítésén is pattog a vakolat. Három számmal odébb a negyven éve szilárdan tapadó falicsempe repedezett szilánkosra, ezt festéssel sem lehet eltüntetni, újat rakni nem érdemes, hiszen a két éve felújított lakásban alig van ép felület. A lakók elmondják, mit javítottak az elmúlt években: a legkevesebb a vakolás és a szigetelés, újrameszelés, az egyik régi épületet pedig új támfallal, vasalással kellett megerősíteni, mert a fal kihasasodott, és attól féltek, kidől. A fürdőszoba résein befújt a szél, azokat összehúzatták, de nem sokat ért: mindennek ellenére újra megjelentek a repedések, már az utcáról is láthatóak.
Zömmel nyugdíjasok által lakott régi házakról van szó, amelyek valóban nem túl kemény talajra épültek, de az elmúlt évtizedekben nem volt baj velük, csak amióta a város terelőútjává vált a valamikori félreeső, csendes utca. Most naponta több száz nehézgépjármű hajt át rajta (a személygépkocsikat nem is számolják már) mindenféle rako­mánnyal: gázpalackok, rönkök, üzemanyagtartályok, építőanyagok, áruházi szállítmányok, utászgépek, tejeskocsik, szemeteskocsik, tömött buszok, traktorok utánfutóval, sorolni sem győzik, és a legtöbb gyorsabban hajt a megengedettnél. A konyhaszekrényben csilingelnek a poharak, a karosszék folyamatosan ring, az ágy is úgy mozog, hogy éjjelenként többször felriadnak. A csatornafedők sincsenek megfelelően szintezve, minden kerék alatt csörömpölnek, a legnagyobb rezgés azonban azokon a csíkokon érezhető, ahol a gázvezeték miatt felvágták és rosszul aszfaltozták újra az úttestet. A lakók a polgármesteri hivatalhoz fordultak segítségért: 2012-ben már benyújtottak egy közös panaszt, és mivel nem volt foganatja, most újra aláírásokat gyűjtenek. Kihallgatáson is voltak, de nem elégedettek az eredménnyel, attól tartanak, a helyzet rosszabbodni fog, ha a Kós Károly utat felújítás miatt lezárják. Bántja a Cigaretta utcaiakat az is, hogy az idéntől új övezetbe sorolták őket, emiatt magasabb ingatlanadót kell fizetniük, miközben házaik mennek tönkre.

– Hosszú távú megoldás a város körüli terelőút megépítése lenne – válaszolta megkeresésünkre Czimbalmos-Kozma Csaba városgondnok, akinél a panaszosok is jártak –, erre van elképzelés és tanulmány is, valamikor ígéret is volt rá, de azt csak mi tartottuk észben, sajnos. A város saját költségvetéséből ekkora beruházásra nem futja, rövid távon pedig csak kevéssé hatásos intézkedésekkel tudunk segíteni: több sebességkorlátozó táblát teszünk ki, és több ellenőrzést kérünk a rendőrségtől, ugyanakkor újraaszfaltozzuk a gázasok által felvágott részeket, hátha enyhít valamit, ha nem döcögnek rajtuk a kamionok. Ennél többet jelenleg nem tehetünk, nincs, hova terelni a teherforgalmat. Tudjuk, hogy a kerülőútnak lakott helyen kívül kell mennie, a következő időszak egyik nagy feladata egy ilyen út megépítése lesz, de az még kérdés, hogy erre miből és mikor kerül sor.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »